Natuurpark Las Tablas de Daimiel in kritieke toestand door droogte

door admin
Natuurpark Las Tablas de Daimiel in kritieke toestand door droogte

Natuurpark Las Tablas de Daimiel, het enige overgebleven Europese drasland in een gebied met steppeklimaat, bevindt zich hierdoor in kritieke toestand. Daarover lieten inwoners van Daimiel op 26 januari gezamenlijk hun ongenoegen weten in een demonstratie over deze zorglijke ontwikkeling. En dat bleek niet voor niets, na eerder al meerdere malen aan de bel te hebben getrokken, komt de overheid nu met een plan.

De droogte waarvan sprake is, is al zes jaar gaande en zorgt samen met de agrarische overexploitatie, waarvoor grote grondoppervlakken met water uit de Taag worden bewaterd, voor de kritieke situatie waarin het park is beland. Bij te lang aanhoudende droogte komen er scheuren in het ondergronds organisch materiaal waardoor er zuurstof bij kan komen en het veen gaat branden. In oktober vorig jaar verzocht de Commissie van Natuurparken in Castillie-La Mancha de overheid voor het eerst in tien jaar tijd om toestemming te geven voor overheveling van 20 kubieke hectometer rivierwater uit de Taag. Die toestemming werd toen niet gegeven.

Geen consensus over oplossing probleem

Het ministerie van Milieu ziet een andere oplossing voor het probleem. Als het de komende tijd niet gaat regenen, zal gebruik worden gemaakt van de ondergrondse wateropslagplaatsen uit het park om de grond te bevloeien en de ondergrondse verbranding daarmee te voorkomen. Volgens Carlos Ruiz de la Hermosa, directeur van het natuurpark, zal deze noodboring naar water de redding van het ecosysteem niet garanderen. Hij ziet meer heil in het toepassen van oppervlaktewater om de natuur nog te kunnen redden. Bovendien is het waterpeil van de ondergrondse wateropslagplaatsen in de afgelopen jaren zes tot zeven meter gedaald, waardoor het water dat hieruit verkregen wordt, eenmaal aan de oppervlakte direct zou verdampen.

Controle op watergebruik

Het ministerie van Milieu kiest nu voor het inwerkingstellen van een plan waarmee extra controle wordt uitgevoerd op het watergebruik in dit gebied, waarbij de controle strenger wordt, naarmate het waterverbruik dichter bij het natuurpark plaatsvindt. De controles, waarvoor extra personeel is gecontracteerd en drie miljoen euro is uitgetrokken, zullen in de komende drie jaar worden uitgevoerd. In het gebied Alto Guadiana bevinden zich 60 duizend legale en nog eens 1648 niet legale wateropslagplaatsen.

Is er wel een oplossing?

Volgens deskundigen is het kiezen van een oplossing voor het droogteprobleem een kwestie van kiezen voor de minst kwade. Door de klimaatverandering zal er steeds minder neerslag vallen en landbouwers zullen voor hun gewassen ook water nodig blijven houden. Door de droogte en de lage waterstand in opslagplaatsen is er veel van het oppervlaktewater van Guadiana verdwenen. Meer regen in de toekomst zou de enige adequate oplossing voor het droogteprobleem in Spanje zijn

Dit vind je misschien ook leuk