Spaans parlement keurt euthanasiewet goed

door admin
Spaans parlement keurt euthanasiewet goed

De wet werd aangenomen met 201 stemmen voor en 140 stemmen tegen. De partijen PP, UPN, Foro en Vox stemden tegen de opname van legale euthanasie binnen de dienstverlening van het Spaanse publieke zorgsysteem (SNS). Er waren twee parlementsleden die zich van een stem onthielden. 

‘Twijfelachtige grondwettigheid’

Het verhitte debat over de wetsartikelen werd gedomineerd door de twee partijen die tegen legalisering van wat door de voorstanders ‘een waardige dood’ wordt genoemd in Spanje zijn. De PP beschuldigde de PSOE ervan zijn wetgeving te baseren op ’twee mediagenieke zaken en van een ‘obscure houding’ en ‘zonder garanties’ vanwege de ’twijfelachtige grondwettigheid’. De partij van Pablo Casado verdedigde als alternatief de wet op palliatieve zorg die dient om de toegang van de patiënten aan deze behandelingen ‘op universele wijze uit te breiden’ en die de staat toestaat ‘pijn te elimineren’ en ‘niet de persoon’ uit de samenleving. Ook zei een woordvoerder van de PP de PSOE ervan te verdenken met de euthanasiewet te willen besparen op de pensioenkosten.

Staat als ‘moordmachine’ 

Op dit punt was VOX het met PP eens. ‘Omdat ze niet weten hoe een duurzaam zorgsysteem te behouden, moeten de chronische zieken eruit  worden geëlimineerd’, zie Lourdes Méndez, woordvoerder gezondheidszorg van de partij van Santiago Abascal. Ze wees er verder op dat deze ‘socialistische wet’ de staat ‘verplicht’ om ‘het leven te nemen van wie daarom vraagt’. In haar optiek willen de leden van PSOE de staat veranderen ‘in een moordmachine’ en de artsen in ‘medeplichtigen en beulen’ en willen daarbij ‘de familiebanden en de relatie tussen arts en patiënt verslechteren’.

Ontoelaatbaar chronisch lijden

De tekst die door de PSOE is opgesteld voor de nieuwe euthanasiewetgeving heeft betrekking op “iedere meerderjarige persoon met volledige beslissings- en handelsbekwaamheid die geheel zelfstandig, bewust en goed geïnformeerd gebruik wil maken van deze hulpverlening in het geval van een ernstige en/of ongeneeslijke ziekte die ontoelaatbaar chronisch lichamelijk of psychisch lijden veroorzaakt”.

Dat houdt in dat de zieke persoon zelf om euthanasie moet vragen aan zijn of haar arts. De arts is vervolgens verplicht om aan deze persoon het proces dat daarna zal volgen uiteen te zetten. Ook is een second opinion van een tweede arts noodzakelijk waarna de aanvraag door commissies van de betreffende autonome regio in behandeling genomen wordt. Deze procedure mag niet langer dan 32 dagen in beslag nemen. In de wet is ook het handelen van de arts beschermd, met onder andere de mogelijkheid een beroep te doen op gewetensbezwaar en de euthanasie niet uit te voeren. 

De PSOE is al twee jaar aan het vechten voor een wijziging in de euthanasiewet en legde in het verleden al een wetsvoorstel voor. Dat werd door het uitroepen van de verkiezingen in april 2019 echter niet in behandeling genomen. Zowel bij de verkiezingscampagne van april als bij die van november van het afgelopen jaar, heeft Pedro Sánchez toegezegd de euthanasiewet te zullen aanpassen als hij tot minister-president verkozen zou worden.

Dit vind je misschien ook leuk