Spanje op het matje voor nalaten Europese regelgeving inzake waterzuivering

door admin
Spanje op het matje voor nalaten Europese regelgeving inzake waterzuivering

Afgelopen 12 februari stuurde Brussel een beargumenteerd rapport naar Madrid. Dit is de tweede stap in de procedure bij het niet naleven van Europese wetgevingen voordat een land moet verschijnen voor het Europees Hof van Justitie.

Welke wet overschrijdt Spanje?

Het officiële artikel in het Europees wetboek luidt: “EU-lidstaten moeten voorzien in een secundaire zuivering voor alle waterlozingen in dorpen en steden met meer dan 2.000 inwoners. Lidstaten moeten een geavanceerde waterzuivering toepassen in dorpen en steden met meer dan 10.000 inwoners.”

Tweede stap in procedure bij niet naleven EU-regelgeving

In december 2016 ontving Spanje een eerste officiële brief dat het land niet voldoet aan de EU-regelgevingen. Uit onderzoek van de EC blijkt dat Spanje deze regelgevingen op grote schaal nog steeds niet naleeft, voornamelijk in grotere Spaanse steden. In totaal wordt de correcte manier van waterzuivering niet toegepast in 133 dorpen en steden in Spanje.

Het beargumenteerde rapport is nu verstuurd met als doel om de naleving van de regels te versnellen. Spanje heeft nu twee maanden de tijd om te antwoorden en actie te ondernemen. Indien dit niet binnen deze termijn gebeurt dan kan de commissie deze zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Fases binnen proces waterzuivering

Tijdens de primaire waterzuivering worden vaste stoffen verwijderd uit afvalwater. De secundaire zuivering zorgt door middel van bacteriën ervoor dat de organische stoffen in het afvalwater worden afgebroken. Een aanvullende behandeling (tertiaire behandeling) is soms nodig om gevoelige milieus, bijvoorbeeld water voor schaal- en schelpdieren, te beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk