Coronavirus zorgt voor miljoenenomzet voor apotheken in Spanje

door admin
Coronavirus zorgt voor miljoenenomzet voor apotheken in Spanje

Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 60.000 mensen besmet met het coronavirus, oftewel COVID-19, zoals China het virus recentelijk heeft hernoemd. In totaal zijn er 1.370 mensen overleden aan het virus, voornamelijk in China. Ondanks het feit dat de meeste besmettingen aan de andere kant van de wereld plaatsvinden, hebben apotheken in Spanje onlangs bekendgemaakt dat de verkoop van mondkapjes afgelopen januari is verdrievoudigd ten opzichte van een jaar geleden. Spaanse apotheken verkochten vorige maand meer dan honderdduizend mondkapjes.

Miljoenenomzet voor apotheken in Spanje ondanks twee COVID-19-gevallen

Apotheken in Spanje lieten weten dat ze in januari voor bijna een miljoen euro aan mondkapjes hebben verkocht. Dit ondanks het feit dat er op het vasteland van Spanje nog geen COVID-19-besmetting is geconstateerd. Volgens de Spaanse nieuwssite 20minutos.es hebben er in Spanje 38 controles plaatsgevonden op mensen die griepsymptomen hadden. Slechts twee van deze mensen, op La Gomera en Mallorca, testten positief en bleken besmet te zijn met het COVID-19-virus.

Verschillende producenten van mondkapjes, zoals 3M uit Amerika en Diseños NT uit Jaén, laten weten dat ze hun productie behoorlijk hebben verhoogd vanwege de toenemende vraag naar mondkapjes. De federatie voor farmaceutische leveranciers (Fedifar) laat weten dat deze explosieve stijging in de vraag naar mondkapjes in de 22.000 apotheken in Spanje zorgt voor leveringsproblemen. Het gebrek aan voorraad van deze kapjes heeft ervoor gezorgd dat apotheken slechts 10 procent kunnen leveren.

Prijzen mondkapjes ook verdrievoudigd

De ondernemersvereniging van apothekers in Madrid (Adefarma) laat weten dat niet alleen de vraag naar mondkapjes explosief is gegroeid, maar dat de 600 apotheken die bij Adefarma zijn aangesloten ook de prijs ervan hebben verhoogd van zo’n 30 eurocent naar gemiddeld 1 euro. De voorzitter van de vereniging voorziet een verdere prijsstijging zodra de voorraden weer aangevuld worden. De prijzen voor mondkapjes met een ingebouwd filter liggen een stukje hoger, ongeveer 3 euro.

De prijsverhogingen voor mondkapjes zijn toegestaan omdat deze niet vallen onder de farmaceutische producten zoals vele medicijnen. Op het merendeel van de farmaceutische producten is een wettelijke winstmarge vastgesteld van maximaal 30 procent. Mondkapjes vallen hier dus niet onder.

Dit vind je misschien ook leuk