Zomerse temperaturen tot 30 graden met terral wind in Zuid-Spanje

door admin
Zomerse temperaturen tot 30 graden met terral wind in Zuid-Spanje

Op sommige punten komt de maximumtemperatuur zelfs boven de 26 graden uit. Dat betekent dat het kwik op beschutte plekken in de zon gemakkelijk 30 graden Celcius kan aanraken. De hogere temperaturen gelden voor heel Zuid-Spanje, maar met name voor de provincie Málaga (Málaga zelf, Vélez-Málaga, Estepona en de Vallei van de Guadalhorce).

Normaal zorgt een terral wind in de winter voor extra kou omdat de wind de kou van de Spaanse hoogvlakte naar het zuiden blaast, maar nu is de temperatuur op 1200 meter hoogte al 12 tot 14 graden. Wie van de abnormaal hoge temperaturen wil genieten moet dat wel op maandag. Dinsdag is alles weer anders, al wordt het niet veel kouder. Een vrij stevige westenwind gaat dan vooral waaien langs de hele kust van Málaga, de Straat van Gibraltar. Het wordt overwegend bewolkt met hier en daar zelfs een bui tegen dinsdagavond langs de kust van Málaga, Granada, Almería, Melillaen Ceuta. 

Ook in de regio Valencia is het zo warm als het normaal eerder in mei pas is. De oorzaak is een anticycloon boven de Azoren, zegt Ruben del Campo van het Spaanse weerinstituut Aemet. Temperaturen liggen 5 tot 10 graden hoger dan normaal. 

Dit vind je misschien ook leuk