Spaanse wetenschappers ontwikkelen milieuvriendelijke aardbeienteelt

door admin
Spaanse wetenschappers ontwikkelen milieuvriendelijke aardbeienteelt

Vrijwel alle aardbeien die in de Spaanse huishoudens terechtkomen, en nog eens een derde deel van alle aardbeien die in de rest van Europa geconsumeerd worden, zijn afkomstig uit de provincie Huelva. Volgens gegevens van FAOSTAT (statistische organisatie van de FAO) hoort dit gebied tot de grootste aardbeienproducenten ter wereld.

Bescherming Natuurpark Doñana

Daarmee is de aardbeienteelt voor Spanje van groot economisch en sociaal belang. Echter, meer dan 70% van de aardbeienplantages zijn gelegen rondom het Nationaal Park de Doñana, dat door de Unesco erkend is als gebied van belangrijke ecologische waarde. Om het belang van zowel de aardbeienteelt als het natuurpark zo goed mogelijk samen te laten gaan, heeft een groep wetenschappers van de Universiteit van Sevilla een formule ontdekt waarmee de aardbei met 30% minder water tot dezelfde kwalitatief goede vrucht kan uitgroeien. Bovendien zijn met de ontdekte formule kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen overbodig geworden. Het recept: een cocktail van bacteriën, gebaseerd op gedetailleerde kennis van het groeiproces van de aardbei.

Multifunctionele en milieuvriendelijke formule

De huidige aardbeienteelt wordt gekenmerkt door intensieve landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van grote hoeveelheden water, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En dat is niet goed voor het milieu: het grondwater en de lucht worden verontreinigd door de chemische toepassingen. Tot dusver waren er al pogingen gedaan het gebruik hiervan te reduceren, onder andere door op natuurlijke wijze ziektekiemen te bestrijden, maar nooit eerder werd het inzetten van micro-organismen bestudeerd om niet alleen de ziektekiemen te bestrijden, maar ook om de hoeveelheid water te reduceren.

Niet minder dan 150 verschillende soorten micro-organismen werden door het onderzoeksteam uit Sevilla in het laboratorium bestudeerd. Deze micro-organismen bleken het vermogen te hebben de groei van de vrucht te stimuleren, onder andere omdat de planten onder invloed van de bacteriën meer voedingsmiddelen absorberen en minder stikstof opnemen.

Premio Losada Villasante

Het onderzoek van de wetenschappers uit Sevilla is onderscheiden met de Premio Losada Villasante, een prijs die wordt uitgeloofd ter promotie en erkenning van een wetenschappelijk onderzoek dat getuigt van een innovatieve ontwikkeling die ten gunste komt van de gehele maatschappij. Het onderzoek is veelbelovend, omdat de geïdentificeerde micro-organismen waarschijnlijk ook in andere vormen van landbouw toegepast kunnen worden. Vanaf september zal de eerste proeffase buiten het laboratorium, op het land in Huelva, met de ontdekte formule van start gaan.

Dit vind je misschien ook leuk