Castilië en León wil in dorpen medisch personeel vervangen door vrijwilligers

door admin
Castilië en León wil in dorpen medisch personeel vervangen door vrijwilligers

Het voorstel werd gedaan door het regioministerie van Volksgezondheid, dat wordt vertegenwoordigd door de Partido Popular en Ciudadanos en valt samen met het doorvoeren van bezuinigingen in de gezondheidszorg van het platteland in de provincie Palencia. Als gevolg daarvan kampt het dorp Barruelo de Santullán al anderhalf jaar met personeelstekort in de gezondheidscentra. Nog minder zorg en de inzet van vrijwilligers gaat de inwoners te ver en daarom hebben zij hun protest laten horen tegen dit plan van de overheid.

Pilot met cursus voor inwoners en alarmsysteem voor kwetsbare personen

Het plan waar de regioregering mee komt omvat drie initiatieven: alle vrijwilligers krijgen een cursus “eerstehulpverlening”, alle kwetsbare en afhankelijke personen worden voorzien van een polsband met geo-lokalisatie waarmee ze in geval van nood snel een beroep op een vrijwilliger in plaats van de nooddiensten kunnen doen en als laatste wordt er gezorgd voor een noodarts in het geval de vrijwilligers zich door slecht weer niet naar de hulpbehoevende persoon kunnen begeven.

Dat het hier om vervanging van medisch personeel door inwoners gaat, spreekt het regioministerie tegen, maar bevestigt wel het voorstel met de beschreven drie initiatieven. Regiopresident Francisco Igea heeft laten weten dat het voorstelde plan geen verband houdt met de problemen die er op dit moment zijn als gevolg van het tekort aan medisch personeel.

De pilot zal van start gaan in Barruelo de Santullán, maar zal naar alle waarschijnlijk ook in andere dorpen worden ingevoerd met als doel om de dagelijkse medische consulten waarvoor een afspraak moet worden gemaakt in de kleine dorpen af te schaffen. In noodgevallen moeten inwoners zich naar de onlangs in het leven geroepen Consultorios Rurales de Agrupación (CRA) wenden, medische diensten in de gewesten op het platteland waar iedereen binnen een tijdsbestek van een half uur moet kunnen komen. Voor de kleinste dorpen zijn er de Consultorios de Proximidad (C-prox), maar op deze locaties is niet dagelijks een arts aanwezig en voor een consult moet hier vooraf een afspraak worden gemaakt.

De uitkleding van de medische zorg is volgens de bewoners van Barruelo een gevolg van de ontvolking van de landelijke gebieden. Begin februari was er door de regioregering ook al besloten de artsenpost voor de weekenden te sluiten. Grote delen van Spanje raken op deze manier steeds meer geïsoleerd van de publieke dienstverlening.

Protest

Ook de onafhankelijke vakbond CSIF reageert negatief op het plan van het regioministerie. Voorzitter van de autonome sectie Gezondheidszorg Juan Carlos Gutiérrez-Rodilla grapt met de vraag of de inwoners dan ook een cursus helicoptervliegen krijgen om een bijdrage te kunnen leveren aan de medische hulpdiensten. De burgemeester van Barruelo verwacht dat er in de komende dagen nog meer protesten zullen klinken van organisaties, inwoners en politieke formaties om samen een tegengeluid tegen het plan te laten horen.

Het probleem is mede ontstaan door de reorganisatie die de regering doorvoert in de eerstelijnsgezondheidszorg van dit gebied. In de gezondheidszorgwet uit 2010 is beschreven hoe de gezondheidszorg in de regio Castilië en León is georganiseerd, maar geeft daarbij ruimte aan de regioregering om hierin veranderingen aan te brengen als daar geografische, rationele of economische redenen voor zijn.

Dit vind je misschien ook leuk