Gota fría met hevige wind op Canarische Eilanden

door admin
Gota fría met hevige wind op Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden kunnen zich vanaf vandaag opmaken voor een krachtige wind die het eiland de komende dagen zal teisteren. Het Aemet Spanje gaf gisteren code geel af in verband met een gota fría. Een gota fría (ook wel DANA) bestaat uit een geïsoleerde depressie in de atmosfeer op hoog niveau. Deze depressie wordt veroorzaakt door de botsing van een massa koude met de aanwezige warme lucht – in dit geval – boven de Canarische Eilanden.

Gota fría zonder regen mét extra krachtige wind

Volgens het Aemet zal dit niet de gota fría zijn zoals we de afgelopen maanden hebben gezien in andere delen van Spanje met vooral hevige neerslag. Doordat de geïsoleerde depressie die precies boven de Canarische Eilanden hangt, zal er wel sprake zijn van een stormachtige wind. Vandaag en morgen zorgt deze depressie ervoor dat de zon op de eilanden op de meeste plaatsen weg zal blijven. De harde wind op de eilanden zal waarschijnlijk aanhouden tot aanstaande zaterdag.

Ook code geel voor zuidkust Spanje

Naast de waarschuwing voor de Canarische Eilanden, waarschuwt het Aemet ook voor hevige wind langs de zuidkust van Spanje. Vooral langs de kust van Cádiz wordt een krachtige wind verwacht met rukwinden van 80 km/uur of harder.

Dit vind je misschien ook leuk