Spanje moet hoogste boete ooit betalen voor tekortkomingen waterzuivering

door admin
Spanje moet hoogste boete ooit betalen voor tekortkomingen waterzuivering

Eerder werd bekend dat Spanje eind 2016 al op het matje werd geroepen toen het land zijn eerste waarschuwing kreeg van de Europese Unie. Twee jaar later legde Brussel Spanje in november 2018 voor het eerst een halfjaarlijkse boete op van zo’n 10,9 miljoen euro omdat het afvalwater in zeventien grotere steden niet voldoende werd gezuiverd. 32,7 miljoen euro bedraagt inmiddels de boete voor het onvoldoende zuiveren van stedelijk afvalwater.

Negen Spaanse gemeentes voldoen nog niet aan EU-wetgeving

Volgens de Spaanse krant El País zal de boete steeds hoger worden aangezien de Spaanse regering verwacht dat ze pas in 2023 alle bestaande problemen heeft opgelost. Vooralsnog heeft Spanje twee keer een halfjaarlijkse boete betaald. Inmiddels voldoen een aantal steden aan de vereiste EU-wetgeving omtrent het zuiveren van water, maar negen andere gemeentes lozen afvalwater nog steeds niet volgens de normen.

In de gemeentes Nerja (Málaga), Matalascañas (Huelva), Barbate (Cádiz), Gijón Este (Asturië), Alhaurín el Grande (Málaga), Coín (Málaga), Isla Cristina (Huelva), Valle de Güimar (Tenerife) en Tarifa (Cádiz) wordt afvalwater nog steeds in rivieren en of in de zee geloosd. Sinds het opleggen van de eerste boete heeft alleen Tarifa de problemen omtrent de waterzuivering opgelost.

Verantwoordelijkheid waterzuivering bij gemeente, autonome regio of regering Spanje?

Hoewel de bevoegdheid van het afvoeren en zuiveren van afvalwater bij de gemeente ligt, hebben vertragingen bij de toepassing van Richtlijn 91/271/EEG uit 1991 ertoe geleid dat in sommige gevallen het een regionale of zelfs een landelijke verantwoordelijkheid is. El País meldt dat de Spaanse regering hoopt een deel van de opgelegde boete door te kunnen schuiven naar autonome regio’s en gemeentes.

Onderzoek laat groot tekort aan investeringen in waterzuivering zien

Het vernieuwen van stedelijke waternetwerken en -zuiveringen is in januari 2020 onderzocht door stichting Cátedra Aquae en de Spaanse vereniging voor watervoorziening en -zuivering (AEAS). De conclusie van het onderzoek is dat Spaanse overheidsdiensten ongeveer 585 miljoen euro per jaar investeren in deze netwerken en zuiveringen, maar dat dit tussen de 70 en 80 procent minder is dan eigenlijk zou moeten. Jaarlijks zou tussen de 2,2 en 3,9 miljard euro geïnvesteerd moeten worden om de waternetwerken en zuiveringsinstallaties op een duurzame manier op te zetten en te onderhouden.

In het onderzoek staat dat Spanje op dit moment beschikt over 23.789 kilometer aan afvoernetwerken, 248.245 kilometer toevoernetwerken en 189.203 kilometer rioleringsnetwerken. Daarnaast heeft Spanje 1.640 zuiveringsinstallaties voor drinkwater (ETAP), 2.232 zuiveringsinstallaties voor afvalwater (EDAR), 29.305 watertanks en 456 opslagtanks.  

Spanje moet minimaal 45 miljard euro investeren

Met deze cijfers in het achterhoofd is binnen dit onderzoek berekend dat Spanje tussen nu en 2033 minstens 45 miljard euro zou moeten investeren voor de bouw van nieuwe hydraulische infrastructuren. Binnen het onderzoek wordt voor een exacte uitwerking van de aanpak verwezen naar de hydraulische plannen die zijn ontwikkeld door het Ministerie van Ecologische Overgang in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk