Spanje werkt aan grootste militaire programma van Europa

door admin
Spanje werkt aan grootste militaire programma van Europa

Spanje heeft de laatste weken het tempo opgevoerd om zijn partnerlanden, Duitsland en Frankrijk, bij de benen binnen het programma Future Air Combat System (FACS). Binnen het grootste militaire programma in Europa wordt een gevechtsvliegtuig ontwikkeld dat de ogenschijnlijk onverslaanbare F-35 Joint Strike Fighter zal gaan overtreffen.

Het FACS-programma werd opgezet in de zomer van 2017 tijdens een buitengewone ministerraad van Frankrijk en Duitsland onder leiding van Macron en Merkel. Spanje heeft een aantal maanden later aangegeven mee te willen doen en in juni 2019 trad Spanje officieel toe binnen het FACS-programma. Het eerste levensgrote model van het gevechtsvliegtuig werd gepresenteerd tijdens de Paris Air Show, een van de grootste beurzen ter wereld, tegelijk met de officiële toetreding van Spanje tot het militaire programma.

Twee militaire programma’s in Europa

Tegelijk met het ontwikkelen van een gevechtsvliegtuig door Duitsland, Frankrijk en Spanje is ook het Verenigd Koninkrijk bezig met een soortgelijk militair programma. Het Verenigd Koninkrijk werkt hiervoor samen met Italië en Zweden. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat twee afzonderlijke Europese initiatieven niet op kunnen tegen het machtige Amerika en Rusland. Volgens hen lijkt de enige logische uitweg een samenwerking tussen beide Europese initiatieven te zijn.

Vooralsnog werkt Spanje samen met Duitsland en Frankrijk verder aan hun eigen militaire programma en heeft Spanje zijn doelstellingen binnen dit programma gehaald door samenwerkingen aan te gaan waarbij ook Spaanse bedrijven zijn betrokken. De bedrijven Indra, Airbus, ITP, Sener, GMV en Tecnobit zijn gekozen om de Spaanse deelprojecten binnen dit programma op zich te nemen.

FACS meer dan alleen een gevechtsvliegtuig

Het militaire FACS-programma omvat veel meer dan de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig. In werkelijkheid is het een heel systeem inclusief externe communicatiemiddelen die samenwerken met het vliegtuig. Het hele militaire systeem bestaat uit een gevechtsvliegtuig, een motor en diverse (communicatie)systemen en sensoren die ook op afstand werken.

Het gevechtsvliegtuig springt natuurlijk het meest in het oog en zal vanaf 2040 de Eurofighter en de Rafale vervangen. De Eurofighter is op dit moment het belangrijkste gevechtsvliegtuig binnen de luchtmacht van Duitsland en Spanje. De Rafale is dat binnen de Franse luchtmacht.

Meer spelers op de markt

Ook Japan is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een eigen gevechtsvliegtuig, de opvolger van de F-35 Joint Strike Fighter. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Japan alleen Amerikaanse vliegtuigen geïmporteerd. Het feit dat Japan nu met een eigen project bezig is, is iets waar Amerika niet blij mee is. Volgens experts is er nu des te meer reden dat Spanje, Duitsland en Frankrijk de krachten gaan bundelen met het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Italië om nieuwe modellen van de landen buiten Europa buiten spel te kunnen zetten.

Dit vind je misschien ook leuk