EU investeert in klimaatherstelplan voor acht Spaanse provincies

door admin
EU investeert in klimaatherstelplan voor acht Spaanse provincies

De Spaanse overheid heeft inmiddels aan Brussel laten weten dat het voorgestelde bedrag toereikend zal zijn. De 307 miljoen euro die de Spaanse provincies gaan verdelen is 4% van het totale EU-investeringsplan voor de Europese Green Deal. Met deze Green Deal streeft de EU ernaar om in het jaar 2050 het eerste klimaatneutrale blok ter wereld te zijn.  

De zogeheten investering in de groene transitie was een van de onderwerpen waarover de regeringsleiders het tijdens de EU-top van afgelopen week niet eens konden worden. De Portugese Elisa Ferreira, binnen de EU belast met het cohesiebeleid, heeft desondanks al honderd Europese regio’s bekendgemaakt die voor de investering in aanmerking komen. In Spanje zijn dat de provincies Asturië, A Coruña, León, Palencia, Teruel, Almería, Córdoba en Cádiz.

In het voorstel van de Europese Commissie wordt ook aandacht besteed aan het feit dat de sluiting van steenkoolcentrales in Spanje sinds 2008 meer dan 8 duizend arbeidsplaatsen heeft gekost en dat deze inspanningen in het verleden door de EU nooit financiël zijn gecompenseerd. Ferreira erkent dit, maar geeft daarbij aan dat dit niet het belangrijkste motief voor de investering is. Haar focus ligt nu op financiële steun voor het groene transitieplan van een aantal Europese gebieden.

Vicepresidenten van de Spaanse regering Nadia Calviño en Teresa Ribera en de minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya hebben hun ongenoegen geuit over het geringe budget dat door de EU voor Spanje is gereserveerd. Ferreira merkt daarbij op dat het totale investeringsbedrag van 7,5 miljard euro nog altijd hoger is dan de 5 miljard die door het Europees Parlement was voorgesteld. “We moeten het geld dat beschikbaar is, zo goed mogelijk verdelen”, aldus Ferreira.

Dit vind je misschien ook leuk