Rechtbank Spanje behandelt aanklacht tegen Netflix-komedie homoseksuele Jezus

door admin
Rechtbank Spanje behandelt aanklacht tegen Netflix-komedie homoseksuele Jezus

Het Braziliaanse Porta dos Fundos-productiebedrijf regisseerde vorig jaar de satirische komedie A primeira tentação de cristo. De korte film gaat over Jesus die 30 jaar wordt en een onverwachte gast meebrengt om kennis te maken met zijn familie. Deze onverwachte mannelijke gast blijkt meer te zijn dan gewoon een vriend.

Geen waardering satirische komedie van christelijke advocaten Spanje

Niet iedereen kan deze satirische humor waarderen aangezien de Spaanse vereniging van christelijke advocaten deze komedie beschouwt als beledigend doordat Jezus is neergezet als onbekwame en homoseksuele man. De christelijke advocaten vertellen: “Deze komedie vormt een misdrijf tegen het geloof. De film is bedoeld om de spot te drijven met Jezus en het geloof en kwetst de gevoelens van christenen. Er is sprake van godslastering omdat Jezus in plaats van de ‘zoon van God’ de ‘zoon van een hoer’ wordt genoemd. Ook presenteert Jezus zich aan de Maagd Maria als een seksueel object van vader God.”

Rechtbank Spanje verwerpt aanklacht niet

Precies om deze reden eist de Spaanse vereniging voor christelijk advocaten bij de rechtbank dat de film in beslag wordt genomen en wordt verwijderd van Netflix. De christelijke advocaten laten weten dat de komedie in strijd is met artikel 525 van het wetboek van strafrecht. Rechtbank nr 6 in Colmenar Viejo, Madrid, liet weten de aanklacht in behandeling te nemen en heeft Netflix middels een beschikking gestuurd om binnen vijf dagen een kopie van de komedie te leveren voor verdere behandeling van de aanklacht.

Veel controverse over satirische komedie op Netflix

Sinds dat de film op Netflix te zien was, heeft de satirische komedie voor veel controverse gezorgd. Naast de rechtszaak die de christelijke advocaten in Spanje hebben aangespannen, is er ook een petitie gestart op het platform Change.org om de film van Netflix te verwijderen. Inmiddels hebben ruim twee miljoen mensen deze petitie getekend. In Brazilië werd ook een rechtszaak aangespannen tegen het uitzenden van de film. Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de censuur op de homoseksuele versie van Jezus inmiddels nietig verklaard.

Veel waardering ondanks tegenstand uit religieuze hoek

Het productiebedrijf Porta dos Fundos beroept zich op hun vrijheid van meningsuiting en beschouwt deze film als een belangrijk instrument in de opbouw van een democratisch land. Ondanks veel tegenstand vanuit religieuze hoek, krijgt de productiegroep ook veel waardering vanwege de artistieke vrijheid en de satirische humor over de meest uiteenlopende culturele aspecten van de samenleving.

Dit vind je misschien ook leuk