Zal warmte in Spanje verspreiding coronavirus afremmen?

door admin
Zal warmte in Spanje verspreiding coronavirus afremmen?

Vooral experts, regeringen en gezondheidsautoriteiten in de landen op het noordelijk halfrond hopen erop dat met het stijgen van de temperaturen het coronavirus zal verzwakken en verdwijnen, zoals ook gebeurt met verkoudheden, griep en gebeurde met het SARS-virus in 2003. Dit virus behoort tot dezelfde familie als het huidige coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het hier om ‘valse hoop’ en zijn hiervoor nog geen wetenschappelijke bewijzen. Dat zei het hoofd van het noodprogramma van de WHO, Mike Ryan.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is het hiermee eens: “Het is nog niet duidelijk of het weer en de temperatuur een impact hebben op de verspreiding van het virus”, zo staat op de site te lezen. “Sommige virussen zoals de griep verspreiden zich sneller tijdens koude maanden, maar dat wil niet zeggen dat je niet ziek kan worden in andere maanden.”

‘Coronavirus gevoelig voor hoge temperaturen’

Een groep Chinese experts ontdekte dat ‘het coronavirus heel gevoelig is voor hoge temperaturen’, wat de verspreiding ervan in warme landen kan bemoeilijken en die in koude landen kan vergemakkelijken. In ruim 400 Chinese steden en regio’s wereldwijd werd tussen 20 januari en 4 februari elke geregistreerde besmetting gevolgd. Deze besmettingen werden vergeleken met de temperaturen in de betreffende gebieden en zo ontdekten de wetenschappers dat de piek van het aantal besmettingen zich afspeelde bij 8,7 graden Celcius. Elke verhoging vanaf deze temperatuur liet het aantal besmettingen dalen.

Dit resultaat van het onderzoek van de wetenschappers van de Sun Yat-sen universiteit in Cantón (Guangzhou) werd gepubliceerd in de South China Morning Post. Met het resultaat van het onderzoek wordt de uitbraak van het virus in Wuhan en de verdere verspreiding van het aantal besmettingen in de provincie Hubei, beide in het binnenland van China, waar het erg koud is, verklaard.

Het onderzoek is echter nog niet gereproduceerd door de internationale wetenschap. Terwijl de lente binnenkort aanbreekt op het noordelijk halfrond, treedt de herfst in aan de zuidkant van de planeet. Daarom is het advies aan landen en regio’s waar de temperaturen de komende weken en maanden juist dalen toch om strikte maatregelen te nemen om binnenkomst of verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Marc Lipsitch / Harvard School of Public Health

Anderzijds zegt een groep epidemiologen verbonden aan Marc Lipsitch instituut van Harvard dat het coronavirus in staat is geweest zich zeer snel te verspreiden van koude en droge provincies in het noorden van China naar tropische regio’s in het zuiden van het land en ook naar landen waar het heel warm is zoals Singapore. ‘Het weer alleen, met een toename van de temperatuur en een hogere luchtvochtigheid in de lente en zomer op het noordelijk halfrond, brengt niet noodzakelijk een vermindering van het aantal besmettingsgevallen met zich mee zónder de invoering van uitgebreide maatregelen op het gebied van volksgezondheid’, zo is de conclusie van het onderzoek dat eveneens nog door andere wetenschappers gereproduceerd moet worden. 

Ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) maande een week geleden aan tot voorzichtigheid bij het aannemen dat het virus hogere temperaturen niet zal overleven. Volgens hem lijkt het coronavirus net als het griepvirus niet van warmte te houden, maar is de kanttekening die hierbij geplaatst moet worden dat veel mensen in hotelkamers, in kantoren en woningen verblijven met airco waar dus de temperatuur lager is en het virus kan overleven. “In Singapore is het momenteel warmer dan 27 graden en zijn toch mensen besmet. Vergeet niet dat het virus bij mensen zit en dat die 90 procent van de tijd in ruimtes zitten waar de airco de temperatuur onder de 27 graden houdt.”

Dit vind je misschien ook leuk