Cultuursector bedient Spaanse consument via het internet

door admin
Cultuursector bedient Spaanse consument via het internet

Als eerste gingen de deuren van de Spaanse overheidsmusea in de regio Madrid dicht waarna al snel alle musea in de rest van Spanje volgden. Het Museo del Prado compenseert de sluiting met het initiatief ‘El Prado contigo’ dat afgelopen donderdag online werd gezet dat een virtueel bezoek aan het museum biedt met een tijdlijn waarmee de werken in een historische context kunnen worden geplaatst.

Overige musea

Ook het grootste museum voor moderne kunst in Spanje, het Centro de Arte Reina Sofía in Madrid blijft online toegankelijk voor publiek. Zij komen met een aanbod van onder meer 170 videos over aktuele en eerdere tentoonstellingen van het museum en nog 70 overige activiteiten. Op de website Repensar Guerncia staan beelden en informatie over Picasso’s meesterwerk Guernica, evenals diverse publicaties op de website van het museum die gratis te downloaden zijn.

Het Museo Thyssen Bornemisza in Madrid biedt op zijn website een virtuele tour door het museum aan van de permanente collectie. Onder Thyssen Multimedia zijn virtuele tours van de exposities te vinden, trailers en overige informatie zoals conferenties, cursussen en symposia. Onder ConectaThyssen zijn digitale publicaties en apps te vinden zoals Second Canvas waarmee werken uit het museum in hoge resolutie bekeken kunnen worden en video’s van canal Arte TV bekeken kunnen worden over kunst uit het museum.

Talrijke andere Spaanse musea zoals het Museo Arqueológico Nacional, het Museo Sorolla en het Museo Nacional de Artes Decorativas bieden op hun website virtuele tours aan. La Casa Encendida heeft een cultureel, sociaal en pedagogisch programma samengesteld dat verweven is met de gebruikelijke activiteiten en waar online gebruik van kan worden gemaakt. De inhoud wordt dagelijks aangepast. Onder #MeQuedoEnCasa zijn onder meer YouTube en Vimeo conferenties en een virtuele tour te bekijken.

De Fundación Mapfre heeft op haar Twitter en Facebookpagina audiovisuele inhoud gepost van de collecties en tentoonstellingen uit het verleden van onder anderen Vannessaa Winship, Graciela Iturbide en Egon Schiele.

Theater

Ondanks de dichte deuren van de Spaanse theaters is ook op dit gebied online het een en ander mogelijk gemaakt. De website Teatroteca van het Documentatiecentrum voor Toneelkunst en Muziek (CDAEM), geeft kosteloos toegang tot zo’n 1600 opnames van complete voorstellingen uit Spanje uit de periode 1970-2018.

Ook zijn er diverse platforms die tegen betaling toegang geven tot het online bekijken van theatervoorstellingen. Vooralsnog zijn hiervoor in Spanje drie opties: Alltheater.es, Playtheatres.com en MyOperaPlayer.

Film

Het onlineaanbod van films is in Spanje al geruime tijd aanzienlijk, maar met de sluiting van alle bioscopen is het aanbod tijdelijk nog groter. Cineasten als Jorge Naranjo, Pablo Maqueda en Daniel Castro hebben hun films op Vimeo gezet. Ook de betaalde streamingdiensten hebben nu een groter aanbod dan normaal. Movistar Plus biedt een maand gratis canal Movistar+Lite aan en Filmin heeft het kanaal Cuarentena in het leven geroepen waar een grote selectie aan films te vinden is.

Cineast Enrique Belloch heeft op youtube zijn film Pestañas postizas (1982) gepost; een perfecte gelegenheid om gratis de eerste rol van de Spaanse acteur Antonio Banderas te bekijken. Op RTVE zijn ook gratis een aantal Spaanse films te zien. Niet-Spaanse films zijn te vinden op de website van het British Film Institute en la Cineteca de Milán.

Muziek

Een dertigtal onafhankelijke Spaanse artiesten biedt met hun initiatief Cuerentena Fest een online optreden vanuit hun eigen huis aan tussen 16 en 27 maart. Er is onder andere muziek te horen van Cariño, Valdivia, Marcelo Criminal, Estrella Fugaz en Le Nais. Alles kan worden beluisterd en beken op cuarentenafest.tumblr.com.

Videogames

Matteo Sciutteri, ontwerper van Runehead heeft een document online gezet waarin hij duizenden tips geeft voor het gratis downloaden van videogames. Het archief bevat videogames die gespeeld kunnen worden op de PC, Playstation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Strips

Tekenaar El Torres heeft op zijn Twitteraccount een link gedeeld om online gratis een aantal van zijn stripboeken te lezen. Ook op de website El Vosque staat een link met toegang tot diverste stripboeken.

Dit vind je misschien ook leuk