‘Niet essentiële economische activiteiten Spanje moeten sluiten’

door admin
'Niet essentiële economische activiteiten Spanje moeten sluiten'

‘Hoezo zijn de treinen van AVE nog open?’ vroeg een van de regiopremiers zich zaterdag af. ‘Waarom worden er nog missen gehouden, zijn verfwinkels open of kunnen fysiotherapeuten hun werk nog doen? Waarom is dat allemaal nog open?! Er komen steeds hogere kosten in infecties en levens en daarom moeten de controles en boetes verhoogd worden en de beperkingen op de bewegingsvrijheid gemaximaliseerd. Mensen kunnen eenvoudig niet doorgaan met vrolijk naar hun tweede huizen of het strand te rijden!’

Enkele van de belangrijkste PP-premiers van Spaanse autonome regio’s hielden gisteren een videoconferentie met hun voorman Pablo Casado om te eisen dat de mobiliteit van de Spaanse bevolking in Spanje nog veel verder wordt beperkt om de verspreiding van het coronavirus in het land te stoppen. Dit zeggen bronnen bij de Partido Popular tegen de krant El Mundo.

Die optie zou een verbod op bijna alle economische activiteiten betekenen, waaronder ook een sterke beperking of die zelfs in sommige gebieden helemaal stil leggen. Volgens dezelfde bronnen moeten de boetes ook omhoog voor mensen die denken hun huisarrest te kunnen ontvluchten door naar hun tweede huizen te rijden. Vrijdag waren er nog verkeersopstoppingen rond grote Spaanse steden zoals Barcelona, Madrid, Valencia en Sevilla waar de politie de handen vol had aan deze mensen terug te sturen.

Ook Quim Torra, premier van Catalonië wil een volledige lockdown van Madrid en Catalonië. Desondanks verdedigde minister Illa van Volksgezondheid vrijdag nog dat de tot nu toe genomen maatregelen adequaat zijn op dit moment om het virus te verslaan. ‘Spanje is een van de landen die de meest drastische en strikte maatregelen heeft ingevoerd in het kader van het afkondigen van de noodtoestand’, aldus Illa hierover.

Hoewel de regering nog steeds voorstander is van het behouden van enige economische en industriële activiteit zolang maar wordt voldaan aan de strikte regels rond hygiëne en bescherming en dat burgers zich in dit verband over het algemeen ‘voorbeeldig’ gedragen wordt aanscherping ervan niet uitgesloten. Op de nationale radio gaf minister Robles van Defensie nog toe dat veel experts voorstander zijn van het aanscherpen ervan.

Dit vind je misschien ook leuk