Wat weten we over de slachtoffers van het coronavirus in Spanje

door admin
Wat weten we over de slachtoffers van het coronavirus in Spanje

Die cijfers laten zien dat ook in Spanje het risico op overlijden voor mensen die de zestig zijn gepasseerd aanzienlijk groter wordt. Bijna 95% van alle sterfgevallen in Spanje als gevolg van Covid-19 betreft mensen van zestig jaar of ouder, terwijl deze leeftijdsgroep maar 47,8% uitmaakt van het aantal bevestigde coronabesmettingen.

Vanaf 40 jaar neemt risico aanzienlijk toe

Uit de gegevens kan verder worden afgeleid dat het risico op overlijden vanaf het veertigste levensjaar per tien jaar significant toeneemt. 67,2% van alle overleden Covid-19-patiënten was 80 jaar of ouder. In deze leeftijdsgroep overleed bijna 18% van alle besmette personen. Dat is drie keer zoveel als de 6% sterfte onder alle besmette personen in Spanje. Van alle Covid-19-patiënten die in een Spaans ziekenhuis zijn opgenomen, is 67,8% 60 jaar of ouder. Op de IC-afdelingen is 68,4% van de Covid-19-patiënten 60 jaar of ouder. Voor de leeftijdsgroep vanaf 70 jaar zijn deze percentages respectievelijk 49,7% en 41,1%. 87,6% van alle overleden patiënten was 70 jaar of ouder.

Kinderen en tieners minder risico, maar ze zijn niet immuun

Net als in China, lijken ook in Spanje kinderen en jongeren minder risico te lopen om geïnfecteerd te raken met het coronavirus. Toch waarschuwde de WHO afgelopen week voor het feit dat deze leeftijdscategorie er nog te veel vanuit gaat dat ze niet besmet kunnen raken. Voorzichtigheid is volgens de WHO geboden. De gedachte dat alleen oudere mensen slachtoffer kunnen worden is niet de realiteit. De risico’s voor ouderen zijn weliswaar hoger, maar er zijn helaas ook jonge mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Leeftijdscategorieën

In de leeftijdsgroep van 0 tot 9 jaar zijn er in Spanje 129 besmettingsgevallen geregistreerd, dat is 0,7% van het totale aantal besmettingen. 34 kinderen moesten worden opgenomen in een ziekenhuis. Eén kind kwam op de IC terecht, er zijn geen dodelijke slachtoffers in deze leeftijdscategorie.

In de leeftijdsgroep van 10 tot en met 19 jaar zijn er 221 besmettingsgevallen geregistreerd, dat is 1,2% van het totale aantal besmettingen. Vijftien tieners werden opgenomen in een ziekenhuis, geen van hen kwam terecht op een IC-afdeling. Toch was er helaas één dodelijk slachtoffer te betreuren, waarmee het sterftepercentage in deze leeftijdsgroep op 0,45% komt.

Vanaf de leeftijd van 20 jaar verdubbelt het aantal besmettingen. In de categorie 20 tot en met 29 jaar is het aantal besmettingen 1.285, dat is bijna 7% van het totale aantal besmettingen. 183 twintigers werden opgenomen in het ziekenhuis, acht van hen op een IC-afdeling. Vier personen in deze leeftijdsgroep zijn overleden, het sterftepercentage is daarmee 0,31%.

Het aantal geregistreerde besmettingen in de leeftijdscategorie 30 tot en met 39 jaar is 11,6% van het totaal. Ook hier is weer sprake van bijna een verdubbeling van het aantal besmettingen ten opzichte van de twintigers: 2.208 besmettingen waarvan 365 dertigers opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. Vijftien daarvan kwamen op een IC-afdeling terecht en drie overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het sterftepercentage onder besmette dertigers is 0,14%.

In de leeftijdsgroep 40-49 zijn 2.919 besmettingsgevallen geregistreerd, dat is 15,4% van het totale aantal besmettingen. 663 veertigers moesten worden opgenomen in een ziekenhuis, 40 onder hen op een IC-afdeling. Negen personen overleden aan de gevolgen van Covid-19, een sterftepercentage van 0,31% in deze leeftijdscategorie.

3.129 besmettingsgevallen treft de leeftijdsgroep van 50 tot 59 jaar, dat is 16,5% van het totale aantal besmettingen. 936 vijftigers moesten worden opgenomen in een ziekenhuis, 89 daarvan op een IC-afdeling. Twintig dodelijke slachtoffers zijn er in deze leeftijdsgroep te betreuren, met een sterftepercentage van 0,64%.

Hoewel het aantal besmettingen in de leeftijdsgroep 60 tot en met 69 jaar wat lager is dan bij de veertigers en de vijftigers, namelijk 2.916, is het aantal patiënten dat opgenomen moest worden juist weer hoger: 1230 van hen kwamen in het ziekenhuis terecht waarvan 132 op een IC-afdeling. 63 mensen in deze leeftijdsgroep overleden, het sterftepercentage is hier 2,16%.

Binnen de tweede grote risicogroep, personen in de leeftijd van 70 tot 79 jaar, zijn 3.132 besmettingsgevallen geregistreerd, dat is 16,5% van het totale aantal besmettingen. Meer dan de helft, bijna 54%, werd opgenomen in een ziekenhuis, 165 van hen op een IC-afdeling. Bijna ditzelfde aantal mensen, 164, kwam te overlijden, dat is een percentage 5,24% in deze leeftijdsgroep.

In de leeftijdscategorie vanaf 80 jaar zijn wereldwijd de meeste dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van Covid-19. Zij maken bijna 16% van het totaalaantal besmettingen uit in Spanje, maar een veel hoger percentage, 67,2%, komt eraan te overlijden. Van de 3.020 besmette tachtig-plussers moesten 1.710 (meer dan de helft) worden opgenomen in een ziekenhuis. 541 van alle overleden patiënten in deze leeftijdsgroep hebben niet eens de IC-afdeling bereikt, dat was voor maar 34 van hen het geval. Het sterftepercentage onder de tachtig-plussers is met bijna 18% het hoogst.

Verhoogd risico op besmetting voor zorgmedewerkers

Ook de zorgmedemerkers lopen een verhoogd risico. 12% van alle coronabesmettingen in Spanje betreft mensen uit de zorg. 3.475 artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in de zorg zijn positief getest op het coronavirus. Afgelopen donderdag overleed een verpleegkundige uit Baskenland aan de gevolgen van Covid-19.

Met name in de regio Valencia was er een zorgwekkende toename van het aantal besmettingen onder het zorgpersoneel. Vorige week woensdag was dit aantal nog 66, vrijdag waren dit er bijna drie keer zoveel, 180.

Minister van Gezondheidszorg Salvador Illa liet afgelopen vrijdag weten dat er zo snel mogelijk nieuwe coronatests naar de ziekenhuizen zullen gaan om al het zorgpersoneel te kunnen testen. Met deze tests kan binnen 15 minuten worden vastgesteld of iemand besmet is met het coronavirus. Ook zullen de ziekenhuizen in de komende dagen van meer beschermingsmaterialen worden voorzien zoals gezichtsmaskers. Door het grote tekort wordt nu nog te lang met het materiaal doorgewerkt dat wel voorhanden is.

In Spanje zijn nu 1.785 mensen opgenomen op een IC-afdeling. Deskundigen verwachten dat rond woensdag 25 maart het gezondheidszorgsysteem verzadigd zal zijn. Omdat dit niet voor alle delen van Spanje geldt, wordt nu de mogelijkheid onderzocht om patiënten naar ziekenhuizen in andere delen van Spanje over te brengen.

Dit vind je misschien ook leuk