Uitvaartwereld Spanje kan stroom overledenen niet aan door coronacrisis

door admin
Uitvaartwereld Spanje kan stroom overledenen niet aan door coronacrisis

De regering in Spanje heeft twee maatregelen genomen om de grote stroom sterfgevallen in goede banen te kunnen leiden. Zo heeft de regering een bestaande wet gewijzigd waardoor het nu mogelijk is om overleden mensen te begraven binnen 24 uur. Voorheen was het de bedoeling dat zodra er iemand overleed, het overlijden werd geregistreerd in het burgerlijk wetboek. Vervolgens werd door de lokale autoriteiten na minstens 24 uur een begrafenisvergunning afgegeven. Hierdoor kon een overledene dus niet binnen deze 24 uur worden begraven.

Begraven binnen 24 uur toegestaan in Spanje

In een speciale uitgaven van het officiële staatsbulletin in Spanje werd afgelopen zondag om 15.00 uur de maatregel afgekondigd en de vergunning afgegeven voor het begraven van mensen die zijn overleden tijdens de coronacrisis in Spanje. In dezelfde verklaring wordt ook genoemd dat een ‘begrafenis , crematie of het ter beschikking stellen van het lichaam aan de wetenschap mag worden uitgevoerd binnen 24 uur, zolang dit niet in strijd is met de wens van de overledene of de nabestaanden’.

De Spaanse overheid benadrukt dat deze maatregel van toepassing is op alle sterfgevallen die zich voordoen tijdens de periode waarin de noodtoestand in Spanje is afgekondigd. De nieuwe maatregel heeft dus niet alleen betrekking op mensen die overleden zijn ten gevolge van het coronavirus. Uitzondering op de regel zijn mensen die zijn overleden door een gewelddadige oorzaak. In deze gevallen zal eerst een gerechtelijk onderzoek plaatsvinden.

Madrid zwaarst getroffen door coronavirus

Volgens de laatste cijfers zijn alleen al in de regio Madrid 1.535 mensen overleden. De Madrileense regio in Spanje wordt het hardst getroffen door het coronavirus. Zorgpersoneel vergelijkt het gevoel van de laatste weken met de periode na de aanslagen in Madrid in 2004. De lichamen van de overledenen werden toen geborgen in het beurs- en congresgebouw Ifema. Paradoxaal genoeg dient dit gebouw nu als noodziekenhuis voor coronapatiënten die niet meer toegelaten kunnen worden in de overvolle ziekenhuizen in Madrid.

Ijsbaan Madrid ingericht als mortuarium

Ambtenaren van het regioparlement van Madrid lieten weten dat ze in deze periode de ijsbaan Palacio de Hielo in Hortaleza hebben gekozen als opslagplek voor alle lichamen van overledenen omdat lokale uitvaartondernemers de grote toestroom van lichamen niet aankunnen. Vlak na de goedkeuring door het Ministerie van Volksgezondheid is de autonome regio vanochtend gestart met het voorbereiden van de locatie om de lichamen van overledenen op te kunnen vangen. In Madrid zullen de lichamen worden vervoerd door de nooddiensten van het Spaanse leger.

De ruimte in het Palacio de Hielo bestaat uit een oppervlakte van 1.800 vierkante meter welke in vier dagen tijd wordt ingericht als mortuarium. Het belangrijkste voordeel van deze plek is de lage temperatuur waardoor het mogelijk is dat de lichamen een paar dagen opgeslagen kunnen worden voordat deze naar hun laatste rustplaats vervoerd worden.

Dit vind je misschien ook leuk