Spaans gezondheidspersoneel in gevaar door gebrek aan beschermend materiaal

door admin
Spaans gezondheidspersoneel in gevaar door gebrek aan beschermend materiaal

De regering van Spanje geeft nu toe dat het hoge aantal besmettingen onder artsen en verpleegkundigen het gevolg is van het gebrek aan beschermend materiaal zoals beschermende kleding, handschoenen en gezichtsmaskers. Al vanaf het begin van de corona-uitbraak in Spanje zijn ziekenhuizen en andere zorginstellingen dringend op zoek naar deze producten die amper meer verkrijgbaar zijn. In veel gevallen tevergeefs zodat professionals in de zorg met risico voor de eigen gezondheid en die van de mensen om hen heen hun werk moeten doen. Alleen op maandag kwamen er 1.500 besmette zorgprofessionals bij. Zoveel besmettingen onder verplegend personeel en artsen vormt een probleem omdat juist zij zo hard nodig zijn nu de corona-epidemie in Spanje op een aantal plekken, waaronder Madrid, Barcelona en het Baskenland, verschrikkelijk uit de hand loopt.

Minister Illa van Volksgezondheid zegt dat over het algemeen het personeel dat met coronapatiënten moet werken wel over toereikend materiaal beschikt en dat het slechts om enkele plekken gaat waar de toelevering niet toereikend is. ‘Er is een probleem op de markt want dit soort goederen zijn schaars en dus niet of nauwelijks beschikbaar’. De Spaanse gezondheidsautoriteiten zeggen wel hard te werken aan oplossingen.

Het gebrek aan materiaal is al dagen een probleem. Ook vandaag, op dinsdag, waren er nog artsen en verpleegkundigen in het Gregorio Marañón ziekenhuis in Madrid die gebruik maakten van vuilniszakken en zelf gefabriceerde gezichtsmaskers om zich te beschermen. Een paar dagen geleden was personeel van het ziekenhuis Príncipe de Asturias in Alcalá de Henares al woedend om dezelfde reden.  

De vakbond voor verpleegkundigen Satse heeft gemeld dat het gebrek aan beschermende kleding ‘systematisch’ is en ‘alle gezondheidscentra en ziekenhuizen beïnvloedt. Het gevolg is dat de gezondheid en veiligheid van de verpleegkundigen in gevaar is en als gevolg daarvan die van de hele bevolking’.

De afgelopen dagen heeft de Spaanse regering 1,6 miljoen maskers uitgedeeld, zo maakte maandag minister Illa van Volksgezondheid duidelijk. Prioriteit werd hierbij gegeven aan medische centra. Vorige week gaf Isabel Díaz Ayuso, president van de regio Madrid aan met spoed 14 miljoen maskers nodig te hebben.

Het gevecht om materiaal heeft de Staats Confederatie van Medische Vakbonden (CESM) er al toe bewogen een aanklacht in te dienen bij het Spaanse hooggerechtshof. Hierin wordt van het ministerie de distributie van beschermingsmateriaal geëist vanwege de noodsituatie door Covid-19.

Dit vind je misschien ook leuk