Spaanse overheid werkt aan steunpakket voor meest kwetsbaren

door admin
Spaanse overheid werkt aan steunpakket voor meest kwetsbaren

Voordat het zover is, moet eerst goedkeuring voor dit sociaal steunplan worden gegeven door vicepresident en minister van Economische Zaken Nadia Calviño. Zij wil eerst een analyse maken van de omvang en van het kostenplaatje van het plan. De ministers van Podemos en de PSOE, waaronder de minister van Sociale Zekerheid José Luis Escrivá, benadrukken echter de haast waarmee de geplande sociale maatregelen in werking moeten treden. Zij stellen voor om aanstaande vrijdag hiervoor een extra ministerraad in te lasten. Als dat niet gebeurt, moet het plan wachten tot de ministerraad van aanstaande dinsdag.

Twee maanden ontheffing van huur

Een belangrijke maatregel uit het plan waarover een beslissing moet worden genomen is de ontheffing van woninghuur. Voor mensen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen, wordt gedurende twee maanden huurontheffing verleend. Het gaat dus niet om een uitstel van betaling. De periode van twee maanden kan worden verlengd tot en met de maand volgend op het einde van de noodtoestand. Deze regeling is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis hun huur niet meer kunnen betalen door werkloosheid, arbeidstijdverkorting, tijdelijke uitdienstzetting (ERTE) of omdat ze door zorgtaken tijdelijk niet hebben kunnen werken. Ook zzp’ers en kleine ondernemers die een substantieel deel van hun inkomen missen, kunnen van deze steun gebruikmaken, ook voor de huur van hun kantoor of bedrijfsruimte. In het plan wordt opgenomen dat gedurende zes maanden na ingang van de maatregelen, er geen onrechtmatige huurverhogingen plaats mogen vinden.

Tijdelijk minimaal inkomen

Voor de mensen die niet in aanmerking komen voor de ondersteuningsmaatregelen die tot nu toe zijn getroffen, maar wel een aanzienlijk deel van hun inkomen kwijt zijn door de crisis, wordt gekeken naar de mogelijkheid van een tijdelijk minimuminkomen. Dat moet er, samen met het overige steunpakket, voor zorgen dat iedereen in Spanje genoeg inkomen heeft om de coronacrisis door te komen. Het ministerie van Sociale Zekerheid is al sinds aanvang van het nieuwe kabinet in november vorig jaar aan het onderzoeken of de invoering van een gegarandeerd minimuminkomen mogelijk is. Nu gaat het echter alleen om een tijdelijke maatregel die de groep mensen die werkloos is geworden door de coronacrisis uit de problemen moet houden. Omdat dit een zeer moeilijk af te bakenen onderwerp is, is hier sinds de aanvang van de crisis onder de ministers nog geen akkoord over bereikt.

Dit vind je misschien ook leuk