Groei in aantal Covid-19-doden neemt af maar nog niet gestabiliseerd

door admin
Groei in aantal Covid-19-doden neemt af maar nog niet gestabiliseerd

In een grafiek weergegeven, is de lijn die het aantal doden van de coronacrisis aangeeft niet recht, maar vlakt deze op een zeker moment wat af. Het moment dat deze lijn helemaal horizontaal wordt, dat wil zeggen dat er binnen 24 uur geen toename meer is in het aantal doden ten opzichte van de dag daarvoor, is voor Spanje de belangrijkste volgende doelstelling.

Vijfde dag op rij neemt groei niet toe

Sinds gisteren zijn er 812 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd, dat is 12,44% meer dan gisteren. Met dit percentage is vandaag de vijfde dag op rij dat de toename van het aantal sterfgevallen per dag afneemt. In totaal zijn er nu vanaf het begin van de pandemie 7.340 mensen in Spanje overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook de groei in het aantal nieuwe besmettingen neemt wat af. Dat is ten opzichte van gisteren met 8,12% toegenomen en zijn er nu 85.195. Daarmee heeft Spanje nu meer besmettingsgevallen dan er in China zijn geregistreerd.

Afvlakking in stijgende lijn van het aantal doden

De afvlakking van de curve waarvan nu sprake is, is nog niet heel sterk maar hij is er wel. Op 21 maart werd een dodenaantal geregistreerd dat 30% uitmaakte van het totaalaantal doden op dat moment, nu is dat percentage teruggebracht naar 17%.

Ook als gekeken wordt naar het tempo waarin zich een verdubbeling van het aantal doden voordoet, is een lichte verbetering zichtbaar. Vorige week vond iedere 2 à 3 dagen een verdubbeling plaats, nu is dat iedere 3 à 4 dagen. De volgende stap voor Spanje is de trend van Italië te volgen waar na 7 dagen ‘pas’ sprake van een verdubbeld aantal doden is. In Zuid-Korea ligt deze periode nu tussen de 10 en 15 dagen.

Lichte verbetering moet nu doorzetten

Het is van cruciaal belang dat de afvlakking van de curve nu doorzet omdat het aantal doden dagelijks nog steeds in hoog tempo toeneemt. Als deze toename dagelijks 10 of 11% blijft, zal het aantal doden over een week 10 duizend zijn, over twee weken meer dan 21 duizend en over drie weken zullen er bijna 50 duizend doden te betreuren zijn.

Registratie aantal doden en nieuwe besmettingsgevallen geen realiteit

Ook de groei in het aantal geregistreerde besmettingen laat een vertraging zien, maar deze groeiafname is minder groot dan je zou verwachten op basis van teruggelopen groei van het aantal doden. De gemiddelde tijd tussen besmetting en het tijdstip van overlijden van de dodelijke coronaslachtoffers is veertien dagen. De minder grote afname van het aantal besmettingen vergeleken bij de afname van het aantal doden laat mogelijk zien dat er nu meer testcapaciteit is, en er daardoor ook meer positieve testresultaten geregistreerd worden.

Ook komt de registratie van het aantal doden ten gevolge van Covid-19 niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Zo steeg het aantal geregistreerde sterfgevallen als gevolg van meerdere oorzaken boven het aantal geregistreerde sterfgevallen als gevolg van Covid-19 uit. Naar alle waarschijnlijkheid is bij een groot aantal sterfgevallen binnen die eerste groep Covid-19 niet als de doodsoorzaak geregistreerd en dus ook niet in de Covid-19-statistieken opgenomen.

Statistische gegevens cruciaal bij bestrijden epidemie

Een van de lessen die uit deze crisis getrokken moet worden is het belang van goede statistische gegevens. Het ministerie van Volksgezondheid en andere autoriteiten zouden hier bij toekomstige epidemieën meer gebruik van moeten maken. Meer dan ooit is nu duidelijk geworden hoe waardevol informatievertrekking is bij het bestrijden van een epidemie: statistische gegevens vormen de basis voor het lokaliseren van besmettingshaarden, het in kaart brengen van de omvang van het aantal besmettingen, de bestudering van het besmettingsverloop en het kunnen treffen van de nodige maatregelen. Ook als straks de noodtoestand is opgeheven en het normale leven weer op gang komt, zijn statistische gegevens fundamenteel om snel en adequaat in te grijpen bij nieuwe besmettingsgevallen om een nieuwe crisis als deze te kunnen voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk