Spanje overweegt asymptomatische corona patiënten te isoleren

door admin
Spanje overweegt asymptomatische corona patiënten te isoleren

Tot nu toe werd dat nog niet gedaan. De regering belooft daarbij een miljoen snelle tests onder de regio’s te verdelen. Deze moeten worden gebruikt in de overgangsfase in de strijd tegen het virus. Op 14 maart werd de noodtoestand afgekondigd en sindsdien zitten Spanjaarden binnen. Nog steeds moet men bezien of het Spanje daarmee echt is gelukt de opwaartse curve van besmettingen en doden om te buigen. Desondanks is een team van experts in het regeringspaleis Moncloa in Madrid aan het werk om de maatregelen samen te stellen om de ‘confinamiento’ langzaam terug te draaien. 

De regio’s moeten voor 10 april met een lijst komen van publieke en private gebouwen en infrastructuren die ingericht kunnen worden om mensen in op te vangen die nog geen symptomen hebben maar wel positief testen (met snelle tests) op het coronavirus. Premier Sánchez heeft dit meegedeeld aan de regiopremiers op zondagmiddag tijdens een videoconference. Bij eventueel geschikte ruimtes voor isolatie denkt de overheid aan hotels, congresgebouwen, sporthallen en hostels. 

De prioriteit zou dan in de nabije toekomst komen te liggen bij vroege diagnose door zoveel mogelijk tests af te nemen om de besmette personen te detecteren en hen vervolgens te isoleren, zodat zij geen anderen besmetten. Tot nu toe wordt mensen in Spanje die met het coronavirus zijn besmet opgedragen thuis in quarantaine te blijven. 

Sánchez beloofde de regiopremiers op zondag dat tussen zondag en maandag een miljoen snelle tests zullen worden verdeeld onder de verschillende autonome Spaanse regio’s. Spanje heeft 5 miljoen van die tests besteld voor de komende periode.

Bij gebrek aan officiële statistische gegevens over het aantal mensen zonder symptomen dat wel besmet was in Spanje heeft de Britse universiteit Imperial College geschat dat dit 15 procent van de bevolking zou kunnen zijn. Dat betekent dat 7 miljoen Spanjaarden al besmet zouden zijn geraakt met het virus. Dat aantal is ver verwijderd van de officiële cijfers van de regering die op zondag 5 april 37.587 besmettingen registreerde. 

Medio maart werd er een ander onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science dat op basis van Chinese coronagevallen en wiskundige modellen concludeerde dat 86 procent van alle positief geteste mensen niet gedocumenteerd zijn en dat de ongedocumenteerde besmette mensen (met lichte of afwezige symptomen), die minder besmettelijk lijken juist de transmissiebron vormen van 79 procent van de besmettingen.

Het Spaanse bureau voor de statistiek zal in samenwerking met ziekenhuis Carlos III in Madrid de komende weken ook een poging doen een serieuze schatting te maken van het totale aantal met het coronavirus besmette mensen in het land. 

Dit vind je misschien ook leuk