Coronavirus ontneemt Spanje zijn geliefde Semana Santa

door admin
Coronavirus ontneemt Spanje zijn geliefde Semana Santa

Afgelopen zondag begon de Semana Santa met Palmzondag, of ‘Domingo de Ramos’ zoals onder andere in Andalusië bekend. In de tien dagen vanaf Palmzondag vinden er in Spanje normaal gesproken de meeste reizen – met vliegtuig, boot en auto – plaats.

Semana Santa 2020 schrijft geschiedenis

Het jaar 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin records worden gebroken. Dit keer gaat het niet om het overtreffen qua aantallen bezoekers, reizen, etc. maar zal de Semana Santa worden gekenmerkt door virtuele processies en kerkdiensten en zal het jaar 2020 de boeken ingaan als het jaar waarin de minste reizen naar en binnen Spanje werden gemaakt tijdens de Semana Santa.

In 2019 kwamen tijdens de Semana Santa 7,17 miljoen buitenlanders naar Spanje voor de Semana Santa. Dit cijfer staat voor 8,5 procent van de 83,7 miljoen buitenlandse toeristen die Spanje vorig jaar kozen om hun vakantie door te brengen. Aantallen die we dit jaar niet terug zullen zien. Niet alleen blijven de buitenlanders dit jaar tijdens de Semana Santa weg, ook zullen de wegen in Spanje exceptioneel leeg blijven.

Drukbezochte Semana Santa 2019

Volgens schattingen van het DGT, de Spaanse verkeersdienst, was er vorig jaar sprake van 15,5 miljoen verplaatsingen over de weg. ALA, de vereniging van Spaanse luchtvaartmaatschappijen, registreerde in 2019 zo’n 71.000 vluchten op de AENA-luchthavens. Ook op het spoor was de Semana Santa vorig jaar een van de drukste perioden van het jaar. Met name tussen 12 en 22 april vervoerde de AVE zo’n 1,3 miljoen reizigers.

Lege wegen, treinen en weinig vliegverkeer tijdens Semana Santa 2020

Al deze cijfers vormen een enorm contrast met de voorspellingen van 2020: De wegen zullen een stuk leger zijn. De DGT verwacht 83 procent minder verplaatsingen met de auto. De oorzaak dat er nog wel verkeer op de weg zal zijn, is omdat het woon-werkverkeer voor sommige beroepen – zoals de zorg – gewoon nog doorgaat.

Vooralsnog zijn er 3.550 vluchten gepland tussen 3 en 13 april, voornamelijk goederenvluchten en vluchten bedoeld om Spanjaarden naar huis te halen en buitenlanders thuis te brengen. De maatregelen die door de Spaanse overheid zijn opgelegd, hebben tot gevolg dat er 98 procent minder gebruik wordt gemaakt van de internationale treinverbindingen, in het geval van de lokale treinen zal er ongeveer 94 procent minder gebruik worden gemaakt van de Cercanías-treinen.

Ernst coronavirus in Spanje pijnlijk duidelijk

De Semana Santa zal hiermee de boeken ingaan als de Semana Santa waarin de minste reizen werden gemaakt, over land, ter zee en in de lucht. Iets wat voor het laatst is gezien in de jaren van de Spaanse Burgeroorlog. Feiten die de ernst van de periode, waarin we ons nu bevinden, pijnlijk duidelijk maken.

Dit vind je misschien ook leuk