Verzorgingstehuizen Spanje veranderen in bunkers door coronacrisis

door admin
Verzorgingstehuizen Spanje veranderen in bunkers door coronacrisis

Mensen die claimen dat de wereldwijde coronacrisis lijkt op de oorlog hebben een punt als het gaat om verzorgingstehuizen in Spanje. De Spaanse nieuwssite RTVE wijdt een artikel aan Spaanse verzorgingstehuizen die, sinds de vele overlijdensmeldingen vanuit deze tehuizen, zijn veranderd in bunkers. Dit soort verhalen van familieleden komen voornamelijk uit verzorgingstehuizen in de regio Madrid, waar al duizenden ouderen zijn overleden aan het coronavirus.

‘Als ouderen niet sterven aan corona, dan wel door eenzaamheid en angst’

Familieleden vertellen dat ze geen idee hebben wat er zich daarbinnen afspeelt en dat ze alleen ‘via de achterdeur’ aan informatie komen over hun geliefde ouder of grootouder. De familieleden zelf vinden het natuurlijk heel vervelend en lastig dat ze geen idee hebben hoe het met hun geliefde (groot)ouder gaat, maar de ouderen in de verzorgingstehuizen hebben in veel gevallen ook geen idee wat er aan de hand is. “Als ze niet sterven aan het coronavirus, dan sterven ze wel aan eenzaamheid, angst en verdriet,” aldus een van de familieleden.

Niets meer dan lof voor zorgpersoneel

Verhalen van sommige familieleden tonen een beeld van tehuizen in oorlogssituaties: Ouderen wordt plotseling alle contact met de buitenwereld afgenomen. Opeens komt of belt hun zoon of dochter niet meer en worden ze opgesloten in hun slaapkamer zonder dat ze enig idee hebben waarom of hoe lang het gaat duren. Familieleden zijn enorm verdrietig over deze situatie en vragen verzorgingstehuizen dan ook om in ieder geval met hen te communiceren. Over de zorgmedewerkers hebben de familieleden helemaal geen kritiek. “Ze verdienen een standbeeld,” aldus een van hen. De kritiek over de abrupte communicatiestop is met name gericht op het management van de tehuizen.

Ouderenplatform Spanje luidt de noodklok en eist transparantie

Dit soort verhalen van familieleden staan niet op zich. Luz Cabello, directrice van het platform voor de waardigheid van ouderen (PLADIGMARE) laat weten veel van dit soort klachten van familieleden te ontvangen. Sommige tehuizen hebben juist communicatiekanalen, zoals extra telefoons en iPads om te videobellen, opgezet maar sinds de coronacrisis wordt de communicatie verwaarloosd en horen familieleden nauwelijks iets van hun geliefde (groot)ouder.

Volgens Cabello ligt de verantwoordelijkheid inderdaad niet bij de zorgmedewerkers die dag en nacht werken om de ouderen te verzorgen en te beschermen. Het management moet optreden en ervoor zorgen dat er transparant wordt gecommuniceerd met de familieleden van de ouderen.

Scheiding van asymptomatische patiënten ook in verzorgingstehuizen Spanje

De regio Madrid heeft sinds het uitbreken van de coronacrisis 285 verzorgingstehuizen geïnspecteerd om een beeld te krijgen van hoe de zorg is gesteld en de situatie was toen al ‘alarmerend’ te noemen.

De regering kwam eerder deze week met plannen om de ‘confinamiento’ in Spanje langzaam terug te draaien. Onderdeel daarvan is het scheiden en isoleren van symptomatische patiënten van de ouderen die geen symptomen vertonen. Dit zal plaatsvinden in zowel publieke als in private gebouwen, alsook de verzorgingstehuizen. Ook zal de regionale overheid voorzien in het uitdelen van nog meer beschermde materialen zoals maskers, handschoenen en brillen.

Dit vind je misschien ook leuk