Madrid voldoet niet aan eisen voor overstap naar fase 1

door admin
Madrid voldoet niet aan eisen voor overstap naar fase 1

Vrijdag heeft het ministerie de autoriteiten in de regio laten weten de aanvraag af te keuren. Men is volgens de krant El País niet overtuigd van een goed functionerend virusdetectiesysteem vanuit de eerstelijnszorg in de regio. Wel werd toegegeven dat de capaciteit wat IC-bedden betreft in de ziekenhuizen voldoende is. Er zal een nieuwe evaluatie volgen, maar men gaat er vanuit dat de regio nog een week langer moet wachten om naar de volgende fase te gaan.

Madrid is de meest door de coronapandemie getroffen regio van Spanje met 69.333 bevestigde besmettingen. Op dit moment liggen nog 2.806 coronapatiënten in ziekenhuizen. Hiervan zijn er 537 opgenomen op de intensive care. In Madrid stierven ook de meeste mensen aan het virus: 8.552 in ziekenhuizen en tot 13.585 thuis, in verpleeghuizen en andere zorginstellingen. 

Volgens de experts die het ministerie van Volksgezondheid adviseren tijdens de de-escalatiefase noemen het ‘duidelijk’ dat de regio, als epicentrum van de coronacrisis in Spanje, niet toe is aan de volgende fase. Hetzelfde geldt voor de regio’s Catalonië en Castilla y León, de andere twee zwaargetroffen regio’s. Deze twee regio’s kwamen zelf tot de conclusie dat ze niet klaar zijn voor fase 1 en hebben dus geen aanvraag gedaan bij het ministerie. 

Later op vrijdag maakt minister Illa van Volksgezondheid officieel bekend welke regio’s en districten aanstaande maandag van fase 0 naar fase 1 gaan.

Dit vind je misschien ook leuk