Speciaal coronaprogramma voor kersverse moeders in Madrid

door admin
Speciaal coronaprogramma voor kersverse moeders in Madrid

Door de coronapandemie is de normale gang van zaken in de Spaanse ziekenhuizen behoorlijk op z’n kop gezet. Zo moesten in ziekenhuis La Paz in de Spaanse hoofdstad in korte tijd nieuwe protocollen worden opgesteld voor de kraamafdelingen om plaats te maken voor de toestroom aan coronapatiënten. Net als in Nederland wordt nu de medische kraamzorg, als moeder en kind gezond door de bevalling zijn gekomen, zo veel mogelijk thuis voortgezet. Hier worden alle noodzakelijke medische handelingen en tests uitgevoerd zodat een ziekenhuisbezoek als het even kan niet meer nodig is. 

Binnen 24 uur naar huis

Met uitzondering van vrouwen die een keizersnee hebben ondergaan, te vroeg zijn bevallen of een andere medische indicatie hebben, gaan alle moeders binnen 24 uur met hun baby’tje naar huis. En daar staan ze er niet alleen voor: thuis komt de vroedvrouw om de nodige medische controles uit te voeren en bijstand te verlenen. Zo zijn al bijna 300 moeders die vanaf maart in het Madrileense ziekenhuis zijn bevallen thuis door de vroedvrouw bezocht. 

Hier krijgen de moeders onder andere instructies bij het geven van borstvoeding, worden de nacontroles gedaan, krijgt het kindje de hielprik en wordt het bilirubinegehalte in het bloed gemeten. De verantwoordelijkheid voor de gezondheid van moeder en kind blijft gedurende de kraamperiode bij een arts in het ziekenhuis die alles van een afstand in de gaten houdt. Zo blijft dezelfde zorg als normaliter in het ziekenhuis word verleend ook nu gegarandeerd. 

Opgelucht

Marta (35) en Adam (38) waren na de geboorte van hun kindje dolblij dat ze zo snel mogelijk weg konden uit het ziekenhuis. Het continu omringd zijn door ziekenhuispersoneel met gezichtsmaskers boezemde hen de nodige angst in. Ook Hodei (35) is blij met deze aangepaste procedure. “Ondanks dat ze zeiden dat ongeboren kinderen niet besmet kunnen raken, was ik er niet gerust op”, zegt ze. 

Het op het Nederlandse kraamsysteem lijkende programma van het Madrileense ziekenhuis is niet voor alle moeders en hun baby’s uiteindelijk geschikt. Vroedvrouw Irene moet na overleg met de arts in het ziekenhuis een echtpaar met hun pasgeboren kindje weer terugsturen naar het ziekenhuis wegens een te hoog bilirubinegehalte. Als in het ziekenhuis de oorzaak wordt achterhaald en deze onschuldig is, mogen ze weer snel naar huis. 

Ook na coronacrisis nog medische kraamzorg thuis?

Als de kraamzorg thuis is afgerond, verloopt alles verder zoals normaal, met de periodieke controles van de vroedvrouw, gynaecoloog en de kinderarts. Vroedvrouw Irene vond alle veranderingen met de zorgverlening aan huis een hele verandering. Maar nu alles ook op deze manier goed blijkt te functioneren verwacht ze dat deze thuiszorg ook na de coronacrisis zal voortduren. 

Dit vind je misschien ook leuk