Coronacrisis mogelijk impuls voor alternatieve economie Middellandse Zeegebied

door admin
Coronacrisis mogelijk impuls voor alternatieve economie Middellandse Zeegebied

Op de Noordelijke IJszee na, zijn de gevolgen van de klimaatverandering voor de Middellandse Zee het grootst, met een temperatuurstijging die 20% groter is dan de gemiddelde opwarming van de aarde. Dat zegt Isidro González, adjunct-secretaris-generaal van de Mediterrane Unie (MU). Bovendien, zegt hij, is 7% van al het zee-afval ter wereld geconcentreerd in de Middellandse Zee, terwijl deze maar 1% van alle zeeën en oceanen uitmaakt.

De coronacrisis heeft een koersverandering die al jaren op plan staat, in een stroomversnelling gezet. Op verzoek van de MU hebben in maart van dit jaar meer dan honderd deskundigen van verschillende internationale organisaties de mogelijkheden besproken voor een ‘blauwe economie’ in het Middellandse Zeegebied. “Het is nu de hoogste tijd om alternatieven te zoeken voor de monocultuur van zon en strand, overbevissing en vervuiling als gevolg van de zeevaart”, aldus González die daarbij aanhaalt dat rond de 30% van de mondiale commerciële zeevaart plaatsvindt in de Middellandse Zee, met 2,5 miljoen cruisepassagiers per jaar.   

Blauwe economie

Onder blauwe economie wordt een economie verstaan die minder vervuilend is en een lagere co2-uistoot heeft, die gebruik maakt van duurzame energiebronnen, rekening houdt met het welzijn van mensen, streeft naar sociale gelijkheid, een economisch belang heeft en werkgelegenheid genereert zonder noemenswaardige negatieve gevolgen voor het ecosysteem. 

Volgens Roger Albinyana van het Europees Instituut voor het Middellandse Zeegebied (IEMed) zal het compenseren van de verliezen in de toeristische sector geen makkelijke opgave zijn. Het gaat om jaarlijks 300 miljoen toeristen die naar een Mediterraan land op vakantie gaan en daar samen voor 15% van de nationale economie zorgen.

Omdat het aandeel van de toeristische sector in de economie zo groot is, vindt González van de MU dat er ook over alternatieve economische activiteiten nagedacht moet worden zodat deze landen minder afhankelijk worden van het toerisme. 

Middellandse Zee biedt mogelijkheden voor economische groei

Daarvoor geeft Albinyana een aantal mogelijkheden aan, zoals het aanboren van natuurlijke en duurzame energiebronnen waarbij de restproducten worden gebruikt als nieuwe grondstoffen en het doorvoeren van een duurzaam en verantwoord consumptiemodel. Met een huidige economie van 4,1 biljoen euro en 353 directe arbeidsplaatsen is de Middellandse Zee een van de meest veelbelovende regio’s als het gaat om economische groei en werkgelegenheid.

Dit vind je misschien ook leuk