Autonome regio’s willen Europese gezondheidsrichtlijnen voor toerisme

door admin
Autonome regio’s willen Europese gezondheidsrichtlijnen voor toerisme

De departementen toerisme van de autonome regeringen in Catalonië, Andalusië en de Balearen hebben de EU gevraagd Europese gezondheidsrichtlijnen of protocollen op te stellen waarmee het toerisme weer op gang geholpen kan worden. 

Overleg

Afgevaardigden van de deelregeringen van Catalonië, Andalusië en de Balearen hebben deelgenomen aan een webinar over het toeristische seizoen 2020, dat door de Corporatie voor toerisme en reisagentschappen was georganiseerd. Ze verwachten dat het toeristisch verkeer weer op gang komt, zodra er protocollen zijn opgesteld.

Nationaal toerisme

Het Andalusische raadslid voor toerisme heeft er vertrouwen in dat er binnenkort Europese steun komt voor de toeristische sector. Volgens hem kan de toeristische sector in Andalusië deze zomer nog gered worden, vooral omdat 70% van de toeristen Spaans is. Daarnaast verwacht hij deze zomer ook nog buitenlandse toeristen aan te kunnen trekken.  

Buitenlands toerisme

Catalonië komt er echter niet met alleen nationaal toerisme. Jaarlijks komt er daar van buitenlandse toeristen zo’n 21 miljard euro binnen, tegen 2 miljard euro van Spaanse toeristen. De Catalaanse minister van economische zaken drong aan op samenwerking tussen de autonome regio’s en het op elkaar afstemmen van protocollen. Hij vindt het sluiten van de grenzen en de tijdelijke quarantaine voor buitenlandse toeristen absurd.  

Nationale steun

De deelnemers aan het webinar waren het er met elkaar over eens dat er ook nationale steun nodig is, omdat de toeristische sector behoefte heeft aan liquiditeit. Toerisme heeft een multiplicatoreffect: elke geïnvesteerde euro wordt (afhankelijk van de regio) met 2,2 tot 3 vermenigvuldigd. 

Congrestoerisme

Niet alleen het gewone toerisme heeft te lijden onder de coronacrisis, ook het zakelijke congrestoerisme is stil gevallen. Naar verwachting zal dat pas eind van het jaar beginnen aan te trekken. Covid-19 heeft niet alleen een gezondheids- maar ook een economische crisis veroorzaakt, waardoor veel bedrijven en banen in gevaar zijn gekomen, aldus de voorzitter van de Corporatie voor toerisme en reisagentschappen.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk