Spanje hanteert strengste exitstrategie binnen de EU

door admin
Spanje hanteert strengste exitstrategie binnen de EU

Daarmee trekt Spanje een ander plan dan bijvoorbeeld Italië waar op 3 juni de grenzen weer opengaan of Frankrijk waar reizigers uit de EU vanaf begin mei al niet meer in quarantaine hoeven. De delicate balans tussen herstel van de economie enerzijds en het belang van de volksgezondheid anderzijds slaat vooralsnog door naar laatstgenoemde. Tot eind juni worden in Spanje nog geen buitenlandse toeristen toegelaten. 

Terugdraaien wordt steeds moeilijker bij te snelle exit

Met een te haastige opening van de grenzen kunnen volgens de Spaanse premier alle positieve ontwikkelingen van de afgelopen weken op coronagebied weer teniet worden gedaan. Op het moment dat zich na het openen van de grenzen een terugval zou voordoen, is het met de dan verworven vrijheden alleen nog maar lastiger om de maatregelen opnieuw aan te scherpen, zeggen bronnen van de regering. 

De Spaanse regering is zich bewust van de gevolgen van de nu geldende quarantaine voor inkomende reizigers. Toch wordt dit niet als een belemmering voor het opstarten van het toerisme gezien omdat tot juli alle niet-essentiële reizen naar Spanje nog worden geweerd. Naar alle waarschijnlijkheid zal op het moment dat de grenzen weer opengaan, ook deze quarantainemaatregel worden ingetrokken.

Gezondheid weegt het zwaarst

Uit een rapport van de Spaanse ministerraad blijkt dat nieuwe uitbraken van het coronavirus in landen waar te vroeg is gestart met de exitstrategie, doorslaggevend zijn geweest bij het besluit om niet te vroeg de grenzen te openen. Op middellange termijn zal het verschil tussen openen in juni of in juli niet onoverkomelijk zijn, terwijl dat verschil nu voor de volksgezondheid van het grootste belang is.  

Ook de verschillende fases van de exitstrategie zijn in Spanje het meest divers omdat deze zijn toegespitst op de specifieke situatie van het gebied waarop ze van toepassing zijn, met daarbij de flexibiliteit om de maatregelen te versoepelen op het moment dat de situatie dat toelaat. De Franse overheid heeft het land alleen in rode en groene zones verdeeld, waarbij de prevalentie van de coronabesmettingen en de IC-capaciteit in de ziekenhuizen van de verschillende regio’s doorslaggevend is. 

In Italië zou de exitstrategie in drie fasen verlopen, maar de Italiaanse regering versnelde de pas en koos voor een rechte weg richting het eind. In het grootste deel van Italië gingen afgelopen maandag de winkels, restaurants, bars en musea open. Daarmee is de exit van Italië in de meeste regio’s met twee weken vervroegd. In Frankrijk mocht vanaf afgelopen maandag weer binnen een straal van 100 kilometer vrij worden gereisd, gingen de winkels weer open en openden ook de basisscholen weer hun deuren. In Parijs, een rode zone, blijven de parken nog gesloten en in heel Frankrijk ook de cafés, restaurants, concertzalen, sportcomplexen en musea. 

Dit vind je misschien ook leuk