Spaanse regering onderschrijft investeringsadvies Brussel

door admin
Spaanse regering onderschrijft investeringsadvies Brussel

De onvermijdelijke maatregelen die nodig waren om verspreiding van het virus af te remmen en de economie overeind te houden kosten veel geld. Spanje heeft het hierdoor extra moeilijk. Het begrotingstekort en de schulden die voor de crisis al hoog waren (resp. 10,3% van het BBP en 95%) stijgen dit jaar naar verwachting naar resp. 10,3% van het BBP en 115%. 

Adviezen

De Europese Commissie heeft Spanje geadviseerd op korte termijn beleid te ontwikkelen voor het terugdringen van deze tekorten. Ook de president van de Banco de España wees op het belang van een goed begrotingsbeleid op zowel de middellange als lange termijn. 

Nieuw beleid

Volgens het Spaanse ministerie van financiën liggen de plannen al klaar voor een nieuw verantwoord begrotingsbeleid waarmee eerdere budgettaire doelstellingen kunnen worden gehaald. Het AIReF (de onafhankelijke instantie voor fiscale controle) is van mening dat opbrengsten uit bezuinigingen aan andere uitgavenposten kunnen worden besteed. Maar Spanje wil juist dat er meer geld in de schatkist binnenkomt, zodat het niet nodig is op de uitgaven te bezuinigen.

Verhoging belastingen

Zo worden er twee nieuwe belastingen ingevoerd: belasting op digitale dienstverlening en op financiële transacties. Ook liggen er plannen om de inkomstenbelasting voor hoge inkomens, de vermogensbelasting en de vennootschapsbelasting te verhogen.

Bevorderen investeringen

Daarnaast wil de overheid inzetten op het bevorderen van investeringen, zowel in de private als de publieke sector. Het is belangrijk dat particulieren weer vertrouwen krijgen in het bedrijfsleven. Hoe de overheid investeringen in de publieke sector denkt te kunnen rijmen met het terugdringen van het begrotingstekort, is nog onduidelijk.

 

Dit vind je misschien ook leuk