Sterftecijfer in Spanje tussen maart en mei breekt alle records

door admin
Sterftecijfer in Spanje tussen maart en mei breekt alle records

De wekelijkse sterftecijfers, onafhankelijk van de doodsoorzaak, bezien over de afgelopen twintig jaar bieden de mogelijkheid om de dodelijkheid van het coronavirus in een context te plaatsen. Deze cijfers gepubliceerd door Eurostat werden gekruisd met de voorlopige gegevens uit het dagelijkse sterftecontrolesysteem (MoMo) van het Istituto de Salud Carlos III in Madrid. De Spaanse krant El Confidencial zet hierover een en ander uiteen.

Sinds het begin van deze eeuw heeft Spanje te maken gehad met vijf ernstige griepepidemieën en twee belangrijke hittegolven. Geen van deze gebeurtenissen heeft het aantal doden veroorzaakt dat in de buurt komt van het aantal sterftes tijdens de coronacrisis. 

Tot de gezondheidscrisis van dit jaar, was het wekelijkse sterftecijfer in de eerste twee weken van januari 2017 als gevolg van een griepepidemie in Spanje het hoogste van deze eeuw, met bijna 11.500 wekelijkse doden. Met covid-19 is het aantal wekelijkse doden gestegen tot meer dan 16.000 doden tussen 30 maart en 5 april. Op het ergste moment veroorzaakte het coronavirus 39 procent meer doden dan de week met de meeste doden tot dan toe. Het wekelijkse aantal doden van de laatste week in maart en de eerste in april van dit jaar was respectievelijk 15.500 en 14.000.

El Confidencial publiceert een interactieve grafiek met het aantal wekelijkse doden in Spanje. Daarin is te zien dat het aantal in de wintermaanden altijd hoger is met om en nabij de 9.000 doden per week, terwijl dat in het voorjaar en de zomer daalt tot ongeveer 6.500 sterftes per week. In de zomers van de afgelopen twintig jaar zijn hier en daar pieken te zien als gevolg van hittegolven. Zo liep het wekelijkse aantal doden in augustus 2003 op tot meer dan 8.600 terwijl het normale aantal voor deze periode per week niet boven de 7.000 uitkomt.

El Confidencial wijst erop dat kijkend naar bovengenoemde cijfers rekening gehouden moet worden met het feit dat bij de gegevens van MoMo die van 7 procent van de Spaanse bevolking (zo een 3,3 miljoen mensen) niet worden meegerekend omdat die mensen niet ingeschreven staan bij de burgerlijke stand. Als de gegevens die door het Spaanse bureau voor de statistiek INE naar Eurostat worden gestuurd, vergeleken worden met de MoMo van de jaren 2018 en 2019 is te zien dat het aantal wekelijkse doden in MoMo zijn ondergewaardeerd. Daarom heeft een groep ingenieurs van de Universidad Politécnica de Madrid het aantal doden als gevolg van het coronavirus in maart en april bijgesteld tot meer dan 40.000.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid gaf voor de periode van 17 maart tot 8 april (de ergste weken van de pandemie in het land) 14.750 doden op, terwijl MoMo in die periode een overschot registreerde van 22.000.

Dit vind je misschien ook leuk