Coronacijfers in Spanje geven algemeen positief beeld

door admin
Coronacijfers in Spanje geven algemeen positief beeld

Alleen de cijfers van de regio Catalonië waren bij de laatste registratie nog niet meegeteld. Als daarvoor in de plaats de cijfers van de dag ervoor worden genomen, zijn er 344 nieuwe covid-19-patiënten bijgekomen, dat zijn er 9 minder dan de dag ervoor. In totaal zijn er nu 233.037 besmettingsgevallen in Spanje geconstateerd. 

Controle op epidemie steeds groter

Nu de druk op de gezondheidszorg steeds verder afneemt, komt er ook meer ruimte voor de regionale overheden om alle gegevens te verzamelen en te interpreteren en het centrale ministerie van Volksgezondheid van steeds betere informatie te voorzien. De informatie die de regio’s aanleveren zijn leidend voor het te voeren de-escalatiebeleid en het in beeld brengen van de regio’s waar vroegtijdig opsporen, contactonderzoek en preventieve isolatie mogelijk zijn. 

Het aantal ziekenhuisopnamen daalde gisteren van 193 naar 140. In de regio’s Asturië, Cantabrië, Extremadura en Navarra kwamen er zelfs helemaal geen nieuwe coronapatiënten bij. Ook het aantal ic-opnames laat een dalende trend zien. Gisteren waren dat 20 nieuwe opnames, de dag daarvoor waren dat er nog 31. In geen enkele autonome regio was sprake van meer dan tien nieuwe ziekenhuisopnames. Zonder de gegevens van Catalonië meegerekend, is het aantal nieuwe coronadoden afgenomen naar 48. 

Van dagelijkse naar wekelijkse rapportage

Fernando Simón van het Coördinatiecentrum voor Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties heeft in een persconferentie laten weten dat de dalende trend het mogelijk maakt dat het technisch team de berichtgeving over de coronacijfers niet meer dagelijks, maar wekelijks bekend zal maken aan het ministerie van Volksgezondheid. Ook zal dan een verstoord beeld door vertragingen, zoals het effect van een weekend, minder van invloed zijn. Het Instituto de Salud Carlos III, dat de registratie van de besmettingen bijhoudt, is aan het heroverwegen welke gegevens nog wel en welke gegevens van minder belang zijn. Zo wordt bijvoorbeeld het aantal besmettingen per leeftijdscategorie al niet meer bijgehouden. 

Dit vind je misschien ook leuk