Levensechte dieren van zand in Noord-Spanje

door admin
Levensechte dieren van zand in Noord-Spanje

Toen de Baskische Andoni Bastarrika 10 jaar geleden zijn handen door het vochtige zand op het strand liet gaan, ontstond bijna als vanzelf een zeemeermin. Zo ontdekte hij de kunstenaar in zichzelf. In de daarop volgende jaren wijdde Bastarrika zich aan het creëren van tientallen dieren van zand en ontwikkelde hij zijn eigen techniek om zijn sculpturen te maken met hulp van zijn handen, een puntig stokje, een veer, wat gekleurde glasscherven of gruis van houtskool, stenen of klei in verschillende kleuren. 

Intuïtief proces

Het maken van een sculptuur is voor Bastarrika een meditatief, organisch proces, waarbij hij het beeld van het dier dat hij voor ogen ziet, via zijn handen laat ontstaan. Met grote dieren, zoals de olifant, is hij al snel twee dagen zoet. Kleinere dieren, zoals honden, maakt hij in een uur of 8.

Samen naar een betere wereld

Bastarrika zegt nog steeds te kunnen leren van het zand, die miljoenen zandkorreltjes, allemaal met elkaar verbonden door wat vocht. Nadat hij ze in de vorm van zijn nieuwst creatie gemodelleerd heeft, laat hij het geheel over aan de natuur. Zon en wind drogen het zandsculptuur uit, de zandkorreltje vallen uiteen en de wind neemt ze mee naar een nieuwe bestemming. Volgens de kunstenaar zouden wij dat ook meer moeten doen: elkaar stevig omhelzen, de eigenheid behouden en samen streven naar hetzelfde doel, een mooiere wereld.  

Puurheid van dieren

Wie de zandsculpturen van Bastarrika ziet, zal beamen dat de wereld er mooier van wordt. Zijn creaties zijn bijna niet van echte dieren te onderscheiden. Hooguit de afmeting verraadt soms dat het mensenwerk is. Op instagram is veel van zijn werk te zien.

Hij legt uit waarom hij vooral zandsculpturen van dieren maakt. Dieren zijn pure, vrije geesten en ze bezitten enorm veel wijsheid, aldus de kunstenaar. Mens en dier worden naakt geboren en ze sterven ook weer naakt. Die naaktheid maakt dieren zo puur, zegt Bastarrika. Ze hebben de opsmuk waar wij mensen zo afhankelijk van zijn niet nodig om te zijn wie ze zijn en het leven ten volle te leven. Hij zal dan ook nooit een dier van zand maken dat een halsband draagt of aan een ketting ligt.

Dit vind je misschien ook leuk