Nederland houdt vol: ‘Niet zomaar geld ‘geven’ aan Zuid-Europa’

door admin
Nederland houdt vol: ‘Niet zomaar geld ‘geven’ aan Zuid-Europa’

De ‘zuinige vier’ worden ze genoemd. Afgelopen zaterdag wezen deze vier landen het Frans-Duitse voorstel voor het Europees corona-herstelfonds af. Het fonds is bedoeld voor de zwaarder getroffen landen zoals Spanje en Italië. Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn tegen het principe van giften voor landen om hen te helpen de crisis – veroorzaakt door de coronapandemie – te overwinnen. Afgelopen maandag presenteerden Merkel en Macron hun voorstel voor een herstelfonds vanuit de EU dat is gebaseerd op leningen. Volgens dit plan zal de Europese Commissie ruim 500 miljard euro lenen van financiële markten. Hiermee wordt de EU als geheel verantwoordelijk voor de schuld. Dit geld wordt vervolgens – als gift – door de commissie verdeeld onder de getroffen landen.

Nationaal budget al voldoende onder druk

De vier landen laten weten dat de coronacrisis het nationale budget al behoorlijk onder druk zet. Extra fondsen voor de EU kan de begroting voor eigen land nog verder belasten. Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden pleiten voor een systeem dat alleen bestaat uit leningen en stelt strenge voorwaarden over de hervormingen in de landen die dit geld gaan gebruiken. Dit met als doel dat de landen zijn voorbereid op een mogelijke volgende crisis. De boodschap van de ‘zuinige vier’ is: elk land voor zich en lenen betekent terugbetalen.

Nederland niet populair bij Zuid-Europese landen

Onlangs maakte de Nederlandse minister Hoekstra van Financiën zich al niet populair bij de zuidelijke landen. Hij stelde toen dat de zwaar getroffen landen, zoals Spanje en Italië, eerst bij zichzelf te rade moesten gaan waarom zij hun begrotingen niet op orde hadden.

Aanstaande woensdag presenteert de Europese Commissie het begrotingsvoorstel en de eerste versie van het corona-herstelfonds. Uiteindelijk zullen alle landen binnen de EU akkoord moeten gaan met de begroting en de opzet van het herstelfonds.

Dit vind je misschien ook leuk