Betekent coronacrisis einde voor stierenvechten in Spanje?

door admin
Betekent coronacrisis einde voor stierenvechten in Spanje?

Zowel Spaanse media als buitenlandse kranten zoals The Guardian schreven de afgelopen periode over het voortbestaan van het omstreden stierenvechten in Spanje. El País schreef vanochtend dat er, volgens inschattingen van stierenvechtersverenigingen, zo’n 54.000 banen op de tocht staan als gevolg van de coronapandemie. Dit jaar loopt de sector zo’n 1,5 miljard euro aan inkomsten mis en zodoende wordt getwijfeld over de levensvatbaarheid van het stierenvechten in Spanje.

Duizenden mensen getroffen door stilleggen stierenvechten

De coronacrisis kwam precies op het moment dat het stierenvechtersseizoen begon. Hoewel in Spanje veel kritiek is op het stierenvechten en onder andere dierenbeschermingsorganisaties opkomen voor het welzijn van de dieren, heeft het stilleggen van deze industrie invloed op tienduizenden mensen die direct of indirect afhankelijk zijn van deze Spaanse traditie.

Vooralsnog geen overheidssteun voor stierenvechten in Spanje

De stierenvechtersindustrie heeft bij de Spaanse overheid aangeklopt voor steun. Dit werd slecht ontvangen bij tegenstanders van het stierenvechten. Inmiddels hebben minstens 100.000 mensen een petitie ondertekend omdat zij niet willen dat de Spaanse regering overheidsbudget gebruikt om de sector te helpen. De Minister van Cultuur heeft nog niet gereageerd op dit verzoek. Stierenvechtersverenigingen voelen zich gediscrimineerd door de Spaanse overheid door het uitblijven van overheidssteun. Volgens hen hoort stierenvechten bij de cultuur van Spanje en door het uitblijven van steun, zijn de verenigingen van mening dat Spanje af wil van deze traditie.

Dalende belangstelling voor stierenvechten onder Spanjaarden

Het Ministerie van Cultuur in Spanje doet elke vier jaar onderzoek naar de culturele gewoontes van de Spanjaarden in de vorm van een steekproef onder 16.000 mensen van 15 jaar en ouder. In 2019 bleek 8 procent van de Spanjaarden een stierenvechtersevenement te hebben bijgewoond, een daling van 9,5 procent ten opzichte van 2018. Van deze 8 procent had slechts 5,9 procent betaald om een evenement in de arena bij te wonen. De rest was alleen aanwezig bij de (gratis) feesten eromheen, zo meldde Animanaturalis afgelopen weekend.

Diverse stierenvechtersbranches en vertegenwoordigers uit de sector claimen dat stierenvechten na het voetbal in Spanje het populairst is. Het onderzoek van het ministerie laat echter een ander beeld zien. Van alle Spaanse culturele activiteiten staat stierenvechten op een tiende plaats, samen met ballet. De belangstelling voor stierenvechten in Spanje blijkt vrij laag. Spanjaarden waarderen hun interesse voor stierenvechten met een 2,3 op een schaal van 0 tot 10.

Dit vind je misschien ook leuk