Als je weer met de auto op vakantie naar Spanje kunt

door admin
Als je weer met de auto op vakantie naar Spanje kunt

Een goed alternatief is dan om er met de auto op uit te trekken. Je bent alleen met de jouwen onderweg en bovendien kun je helemaal zelf bepalen wanneer je vertrekt en waar je heen rijdt. We schrijven dit artikel vanzelfsprekend vanuit de verwachting dat op een zeker moment de grenzen voor wegverkeer binnen Europa – al dan niet met beperkende maatregelen – weer open zijn.

Het is verstandig om minimaal twee dagen in te plannen voor een reis met de auto met Noord-Spanje als bestemming. Overnacht ergens ‘en route’ in Midden- of Zuid-Frankrijk en rijd vervolgens door naar je (eerste) bestemming. Als je een autoverzekering in Nederland hebt afgesloten en je rijdt ermee naar Spanje en krijgt daar pech, dan is dat gewoon gedekt. Check vooraf het aantal tolwegen op je route, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Spaanse Pyreneeën

Vanuit Frankrijk vormen de Pyreneeën een prachtige entree tot het land van zon, zee, tapas en temperament. En natuurlijk veel mee dat je op deze reis door Noord-Spanje ontdekt. De natuur is prachtig en slechts kleine dorpjes of gehuchten bieden levendigheid of plekken voor een pauze met een versnapering. Rijd vanaf St-Jean-Pied-de-Port over Roncesvalles in de richting van Pamplona of kies voor de snelle route langs de kust over de A-63 langs Biarritz via de Spaanse grensplaats Irún in de richting van San Sebastián. Maak een stop bij bijvoorbeeld de Cuevas de Zugarramurdi.

Culinair Baskenland en La Rioja

Het Baskenland staat van oudsher bekend om zijn heerlijke eten. Van pintxos tot culinaire hoogstandjes van sterrenchefs, je vindt het er allemaal. San Sebastián is de culinaire hoofdstad van de regio. Vooral in het oude centrum loopt in normale tijden wanneer alles geopend is het water je in de mond bij het zien van alle op de bars tentoongestelde heerlijkheden. De regio La Rioja is natuurlijk beroemd vanwege de gelijknamige wijn. Bezoek een bodega of wandel door het centrum van het gezellige en authentieke Logroño.

Ruige berggebieden

Ben je meer op zoek naar ruimte, weidse vergezichten en rust, bezoek dan de Picos de Europa of het natuurgebied Somiedo. Hier kun je zelfs op ‘safari’ om wolven en beren in het wild te spotten. Het is er prachtig groen met kleine gehuchtjes waarop de tijd geen vat lijkt te hebben gehad. Mountainbikers komen hier op de doorgaans rustige wegen goed aan hun trekken.

Groene kust

Wil je liever strand en zee besluit dan om met de auto de kust te volgen. Deze is prachtig ruig met hoge kliffen, indrukwekkende estuaria of fjorden en fraaie baaien tegen een groen binnenland. De kust wordt niet voor niets Costa Verde genoemd. Dat betekent wel dat het er flink kan regenen. Je passeert plaatsen als Getaria, Bilbao (de stad van het Guggenheim museum), Laredo, Santander, Ribadesella, Suances, Santillana del Mar (met vlakbij de beroemde grotten van Altamira) en Santiago de Compostela, het eindpunt van de beroemde bedevaartsroute Caminito de Santiago

Gastronomie

Als je in deze zone van Spanje bent zul je op culinair gebied een paar zaken ‘moeten’ proberen. Allereerst de beroemde ‘pintxos’: heuse culinaire hoogstandjes die alleen al bij de aanblik het water al in je mond doet lopen. In Galicië is het beroemdste gerecht ‘pulpo a la feira’, plakjes octopus, soms op een bedje van in olijfolie gekookte plakjes aardappel met pittige paprikapoeder eroverheen. In andere delen van Spanje kom je het ook vaak als ‘pulpo a la Gallego’ tegen op de kaart. Dan zijn er nog de ‘pimientos de padrón’. Dit zijn kleine groene paprikapepers die worden gefrituurd in goede olijfolie. Nadat ze zijn uitgelekt wordt er grof zeezout overheen gestrooid. Pas op, soms zit er een pittige tussen! Tot slot wordt er in het noordwesten van Spanje veel cider gedronken. De appelwijn wordt gemaakt in ciderhuizen waarvan vele ook proeverijen organiseren. 

Redenen te over om je auto vol te laden en koers te zetten richting het noorden van Spanje. Que lo disfrutes!

Dit vind je misschien ook leuk