Tien dagen nationale rouw in Spanje ter ere van coronaslachtoffers

door admin
Tien dagen nationale rouw in Spanje ter ere van coronaslachtoffers

Spanje is een van de zwaarst getroffen landen in de coronapandemie, met inmiddels ruim 27.000 doden en meer dan 236.000 besmettingen. Nu het aantal besmettingen in Spanje afneemt en het land voorzichtig is begonnen aan het herstel, heeft de Spaanse regering besloten een periode van nationale rouw af te kondigen. 

Overheidsbesluit

Een periode van nationale rouw wordt afgekondigd bij het overlijden van een vooraanstaand publiek persoon of bij een nationale ramp. Hiervoor bestaat in Spanje geen vast protocol, zoals in sommige andere landen. De Spaanse regering besluit per geval wanneer en voor hoelang de rouwperiode wordt afgekondigd. 

Lange rouwperiode

Zo was er in 2019 een nationale rouwperiode van 28 uur na het overlijden van de ex-vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba en gingen in 2014 voor Adolfo Suárez, de eerste democratisch gekozen minister-president van Spanje na de dictatuur van de fascistische generaal Franco, de vlaggen drie dagen halfstok. Ook zijn er rouwperiodes van drie dagen geweest na de vliegtuigcrash van Spanair in 2008 waarbij 154 mensen omkwamen en na de terroristische aanslagen op 11 maart 2004 die aan 191 mensen het leven heeft gekost. Toen Doña María de las Mercedes, de moeder van Juan Carlos I in 2000 overleed, dompelde Spanje zich zeven dagen in rouw. De nu afgekondigde nationale rouwperiode is de langste ooit in de Spaanse geschiedenis.

Alle vlaggen halfstok

De regering heeft bepaald dat, ter nagedachtenis aan de ruim 27.000 dodelijke slachtoffers van covid-19, vanaf vandaag de vlaggen op alle openbare gebouwen halfstok hangen. Dit geldt niet alleen voor de Spaanse vlag, maar ook voor regionale, provinciale en lokale vlaggen. Op marineschepen moeten de vlaggen dag en nacht halfstok te blijven hangen. Er zal een officiële herdenking plaatsvinden, waarbij Koning Felipe aanwezig zal zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk