Coronatijdperk zorgt voor nieuwe arbeidskansen in Spanje

door admin
Coronatijdperk zorgt voor nieuwe arbeidskansen in Spanje

Volgens de laatste cijfers van de Minister van Werkgelegenheid, Yolanda Díaz, heeft de coronacrisis in Spanje gezorgd voor een verlies van 898.822 banen. Op dit moment bevindt Spanje zich middenin het de-escalatieplan waardoor de overgebleven bedrijven in Spanje hun werkzaamheden stukje bij beetje kunnen hervatten. De arbeidsmarkt in Spanje krabbelt langzaam weer op, maar past zich hierbij aan ‘het nieuwe normaal’ aan totdat het vaccin tegen COVID-19 zich aandient.

Gebruikelijke zomerbaantjes blijven grotendeels bestaan

De komende maanden zal er nog steeds vraag zijn naar supermarktmedewerkers en seizoenarbeiders en er zal behoefte blijven aan bezorgers en zorgprofessionals. Ook zomerbaantjes zoals badmeesters, horecapersoneel en mensen in de toeristische sector zullen blijven langskomen. Toch zal ‘het nieuwe normaal’ na de coronacrisis zorgen voor de komst van nieuwe arbeidsprofielen.

Ontstaan nieuwe functies door coronacrisis

Functies die te maken hebben met de preventie van coronabesmettingen, zoals mensen die de temperatuur opmeten bij bepaalde gelegenheden, technici voor het ontwerpen en maken van beschermende kleding en mensen die zich inzetten voor het desinfecteren van bepaalde ruimtes en openbare gelegenheden zullen de komende periode hard nodig zijn. De komst van deze nieuwe arbeidsprofielen wordt voorspeld vanuit onderzoek door Adecco. De nieuwe functies zullen voornamelijk taken omvatten die te maken hebben met handhaving en het ontwikkelen en toepassen van hygiëne- en veiligheidsprotocollen.

Testen, traceren en isoleren

Een van de functies die de afgelopen periode enorm belangrijk is geworden is die van de zogenaamde ‘tracker’. Alle autonome regio’s hebben de afgelopen weken professionals aangenomen die zijn gespecialiseerd in het testen, traceren en isoleren van mensen die in contact zijn geweest met positief geteste mensen.

Veiligheidscoördinator op Spaanse stranden

Deze zomer zal ook veel vraag zijn naar toezichthouders op de Spaanse costa’s. De veiligheid van de badgasten moet worden gewaarborgd door hen te informeren over de hygiënemaatregelen en het controleren van de capaciteit op de stranden. Afgelopen zondag liet de Junta de Andalucía weten 3.000 mensen te hebben aangenomen om in het zomerseizoen de stranden te controleren.

Flexibel opstellen binnen ‘het nieuwe normaal’

Experts vertellen aan RTVE dat de arbeidsmarkt in Spanje is veranderd en dat bedrijven beperkte budgetten hebben om de huidige medewerkers om te scholen voor andersoortige functies. Veel werkzoekenden zullen zich dus moeten aanpassen aan ‘het nieuwe normaal’. Ze zullen moeten kijken waar de behoefte van bedrijven ligt om hierop in te kunnen spelen.

Dit vind je misschien ook leuk