Nieuwe corona-uitbraak in Catalaanse provincie Lérida

door admin
Nieuwe corona-uitbraak in Catalaanse provincie Lérida

In de afgelopen zeven dagen ging Lérida van 12,1 bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners naar 42,7 besmettingen per 100.000 inwoners op 22 mei. De provincie bevindt zich voor de tweede week in fase 1 van het de-escalatieplan en hoopt aanstaande maandag naar fase 2 te mogen. 

De toename in het aantal besmettingen toont aan hoe moeilijk het is om nieuwe gevallen van het virus in toom te houden en te voorkomen dat deze nieuwe gevallen ook nieuwe ketens van besmetting gaan vormen. 

Volgens de Catalaanse gezondheidsautoriteiten gaat het om vier besmettingshaarden: nieuwe gevallen in verzorgingstehuizen, onder medewerkers in de zorg, in slachthuizen en op een verjaardagsfeest waar 20 personen bijeen waren. 

Het meest onverwacht is dat er besmettingshaarden zijn in vier vleesverwerkende bedrijven in de provincie. Het aantal besmettingen neemt daar druppelsgewijs toe met 3 a 4 per dag. Daar komen dan nog nieuwe besmettingen onder familieleden van de medewerkers bij. De moeilijkheid in dit soort bedrijven is dat er veel mensen werken en dat door het type werk het houden van voldoende onderlinge afstand moeilijk maakt. Bovendien is de lage temperatuur in dergelijke bedrijven ideaal voor de overlevingskansen van het virus. Volgens bronnen bij het Catalaanse ministerie van Gezondheidszorg is wel een deel van de huidige besmettingen terug te herleiden tot april, dus gaat het niet in alle gevallen om nieuwe uitbraken van het virus.

Ten opzichte van andere autonome regio’s is het aantal besmettingen in verpleeghuizen en onder zorgpersoneel niet hoger, zo laten dezelfde bronnen weten in de krant El Confidencial van vandaag. Alle ketens van besmetting zijn zo goed mogelijk in kaart gebracht en contacten van de besmette personen zitten inmiddels in quarantaine.

Dit vind je misschien ook leuk