Dodental door corona hoger dan verwacht

door admin
Dodental door corona hoger dan verwacht

Volgens gegeven van MoMo (instituut voor Monitoring Mortaliteit) is er nooit eerder zo’n hoge oversterfte geweest, zelfs niet tijdens de hittegolf van 2018 (+2%) of griepgolf in 2019 (+4%). Nu ligt de oversterfte al rond de 50%. Zonder lockdown was die waarschijnlijk nog hoger geweest.

Niet alle gevallen in de statistieken

Bij de bevolkingsregisters is in de periode van begin maart tot mei een flinke oversterfte te zien. Er stierven 43.295 mensen meer dan er onder normale omstandigheden overleden zouden zijn. Toch staan slechts 27.302 van hen in de statistieken als coronaslachtoffer. Het ministerie van Volksgezondheid registreert namelijk alleen mensen die positief hebben getest op corona. Waarschijnlijk zijn alleen al in Madrid zo’n 6.000 mensen gestorven aan corona zonder dat ze opgenomen zijn in de officiële statistieken. Sinds kort publiceren een aantal regio’s cijfers van mensen die zonder diagnose of buiten de ziekenhuizen, maar met vergelijkbare symptomen, zijn overleden.

Hoge oversterfte

Aan de hand van gegevens van bevolkingsregisters wordt het te verwachten aantal overlijdens geschat. Hierbij wordt rekening gehouden met te verwachten pieken in sterfte, zoals bij een hittegolf of griepepidemie. Normaal zouden dit jaar tot nu toe 145.000 mensen overleden zijn. Al zijn er door de lockdown misschien minder verkeersdoden en dodelijke bedrijfsongevallen te betreuren geweest, sinds de laatste update staat de teller nu toch al op 185.000 doden, een oversterfte van 40.000.

Grote verschillen tussen regio’s

Er blijken grote verschillen te bestaan tussen de verschillende regio’s. In de regio’s Madrid en Castilla-La Mancha zijn twee keer zoveel doden dan normaal. De oversterfte in La Rioja ligt op 48%, in Navarra is dat 56% en in Baskenland 40%. Minder zwaar getroffen zijn de Canarische Eilanden, Murcia, Galicië en Andalusië (allenmaal minder dan 15%) en Valencia (20%).

Ook oversterfte door andere aandoeningen 

Toch is corona waarschijnlijk niet de enige oorzaak van de oversterfte. Door de overbelasting in de ziekenhuizen is alle andere zorg op een laag pitje komen te staan. Mensen waren bang met andere klachten naar de dokter te gaan en alle niet noodzakelijke operaties werden uitgesteld. Pas na een grondige analyse van alle cijfers en doodsoorzaken zullen de werkelijke cijfers duidelijk worden.

Dit vind je misschien ook leuk