Gevangenispopulatie Spanje daalt naar historisch dieptepunt

door admin
Gevangenispopulatie Spanje daalt naar historisch dieptepunt

In 2009 bereikte Spaanse gevangenissen een piek qua bezetting, zo meldt El País vandaag. In dat jaar waren er bijna 74.000 gedetineerden in Spanje. In 1995 werd het wetboek van strafrecht aangescherpt en steeg het aantal gevangenen de jaren daarna aanzienlijk. In 2010 werd een nieuwe herziening doorgevoerd, waarbij onder andere straffen voor kleinschalige drugshandel werden verlaagd, wat sinds dat jaar heeft gezorgd voor een neerwaartse trend in het aantal gevangenen.

Binnen twee maanden 2.500 minder gedetineerden in Spanje

Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis (medio maart) telde Spanje 50.685 gedetineerden. Sinds het afkondigen van de noodtoestand is dit aantal gedaald tot 48.184 gedetineerden op 22 mei. Hieronder vallen ook de ruim 7.000 mensen die, al dan niet tijdelijk, thuis hun gevangenisstraf uitzitten. Dit betekent een daling van in totaal zo’n 2.500 gevangenen in twee maanden tijd.

Twee belangrijkste oorzaken

Miguel Ángel Vicente, adviseur van het algemeen secretariaat van penitentiaire instellingen in Spanje, meldt dat er twee voornaamste oorzaken te noemen zijn voor de extreme daling van het aantal gevangenen. Sinds de afkondiging van de noodtoestand in Spanje is er – zoals verwacht – sprake van veel minder criminaliteit. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken schat in dat er tijdens de eerste twee weken van de noodtoestand sprake was van een daling van de criminaliteit van zo’n 73 procent.

Ook de gerechtelijke procedures zijn in Spanje vertraagd sinds de lockdown. Veel rechters spreken volgens Ángel Vicente wel een vonnis uit, maar wachten met de opsluiting van de veroordeelden vanwege het risico op besmettingen binnen gevangenissen. Dit zorgt ervoor dat de gebruikelijke instroom aan nieuwe gedetineerden ver achterblijft. Gedetineerden die hun straf hebben uitgezeten worden daarentegen wel vrijgelaten.

Deskundigen verwachten herstel gevangenispopulatie na coronacrisis

Deskundigen verwachten dat als de noodtoestand in Spanje wordt opgeheven de cijfers zich weer zullen herstellen naar de situatie voor de coronapandemie. Toch zal de neerwaartse trend, die in 2010 is begonnen, zich blijven voortzetten binnen gevangenissen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk