Grote Spaanse musea op 6 juni weer open

door admin
Grote Spaanse musea op 6 juni weer open

Dat heeft het ministerie van Cultuur laten weten. De 16 Spaanse staatsmusea, waaronder het Museo Sorolla in Madrid, het Museo Sefardí in Toledo en het Museo Arqueológico in Murcia blijven nog gesloten. Het is nog niet bekend wanneer zij hun deuren weer zullen openen. Het Museo de Arte Contemponráneo in Barcelona (Macba) verwelkomt het publiek al vanaf woensdag 3 juni. 

In de Madrileense musea die op 6 juni opengaan zullen de nodige voorzorgsmaatregelen worden getroffen met het oog op Covid-19. Daarvoor heeft het Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE) een aantal protocollen opgesteld die zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid. Zo is er een gelimiteerd aantal bezoekers toegestaan (een derde deel van de normale capaciteit), is het dragen van een mondkapje verplicht en zal het museumbezoek anders verlopen dan voor de coronacrisis. Vrij bewegen door het museum is niet toegestaan; in alle museumruimtes zijn vaste routes aangegeven die ervoor moeten zorgen dat mensen elkaar niet kruisen. Er staat duidelijk aangegeven bij welke kunstwerken wel en bij welke niet mag worden stilgestaan. In het museumprotocol is ook beschreven hoeveel mensen zich tegelijk op de route mogen begeven en hoeveel zalen voor het publiek geopend mogen zijn. Het Museo del Prado heeft een verkorte route door het museum gecreëerd die alleen langs de belangrijkste kunstwerken leidt. Zo leidt de route langs de beroemde werken ‘De tuin der lusten’ van de Nederlandse schilder Jeroen Bosch en ‘Las Meninas’ van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Drie kwart van de museumruimtes in het Prado zal gesloten blijven. 

In het Reina Sofía is vanaf 6 juni alleen de vaste collectie te zien en zijn alle exposities uitgesteld. Ook hier leidt een aangepaste route voor een gelimiteerd aantal bezoekers langs alleen de belangrijkste kunstwerken, waaronder het wereldberoemde ‘Guernica’ van Pablo Picasso. 

In het Thyssen-Bornemisza zijn zowel de permanente collectie als twee exposities te zien: de tentoonstelling ‘Rembrandt y el retrato en Ámsterdam’ is verlengd tot en met 30 augustus en ‘Joan Jonas: Moving Off The Land II’ is nog te zien tot en met 13 september van dit jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk