Dramatisch toegenomen wachttijden in de Spaanse publieke zorg

door admin
Dramatisch toegenomen wachttijden in de Spaanse publieke zorg

Eind 2019 moesten bijna 705.000 personen gemiddeld al 121 dagen wachten op een operatie. Dat was het dubbele van 2010. Dat is geen gunstig uitgangspunt en de wekenlange stop op andere behandelingen en onderzoeken dan die gerelateerd aan het coronavirus hebben het probleem alleen maar verergerd. Volgens de nieuwste gegevens van het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg zijn de wachtlijsten allereerst gegroeid als gevolg van de enorme bezuinigingen die tijdens de crisisjaren zijn doorgevoerd in de zorg door de toenmalige regering Rajoy. Nu komt daar de gezondheidscrisis door de coronapandemie nog eens bij.  

Experts waarschuwen dat een forse financiële injectie nodig is om noodlijdende zaken aan te pakken die nu de gezondheid van de patiënten nadelig beïnvloeden. Ruim 20 procent van de patiënten moet inmiddels meer dan zes maanden wachten op een ingreep. Bij enkele chirurgische procedures wordt de wachttijd steeds langer. Zo wacht iemand 133 dagen op een operatie aan de voet om (eelt)knobbels te verwijderen; 100 dagen voor het verwijderen van een galblaas; 111 dagen voor een knieprothese.

Lengte wachtlijsten verschilt per regio

In Catalonië is de wachtlijst het langst met 24 patiënten die op een ingreep wachten op 1.000 inwoners. Het gemiddelde in heel Spanje is 15,5 patiënten op 1.000 inwoners en de gemiddelde wachttijd is 155 dagen. In Melilla zijn patiënten het beste af met ongeveer 5 weken wachttijd, gevolgd door het Baskenland met 48 dagen. Al zou de chirurgische bezetting binnenkort met 20 procent worden verhoogd dan nog kost het 45 weken om de geaccumuleerde operaties als gevolg van de lock down uit te voeren, zo voorspelt een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Britse tijdschrift Journal of Surgery.

Geld nodig

Ziekenhuizen zullen niet in een keer alle terugkerende ‘gewone’ patiënten kunnen behandelen omdat zij ook nog steeds te maken hebben met de beperkingen die gelden om coronapatiënten op te vangen. Bovendien komt de zomer eraan en dat is een slechte periode om de activiteiten te laten toenemen, aangezien de personeelsbezetting dan lager is. Om die te handhaven moeten er extra mensen aangenomen worden en daarvoor is geld nodig. De wachtlijsten zullen in eerste instantie hoe dan ook verder toenemen en dat zal volgens Salvador Tranche, voorzitter van de Spaanse vereniging van huisartsengeneeskunde, een nadelige uitwerking hebben op de eerstelijnszorg.

Particuliere zorg en particuliere zorgverzekering in Spanje

Wie zeker wil zijn van een goede en tijdige behandeling bij gezondheidsproblemen kan in Spanje wel terecht in de particuliere zorg. Tal van privéziekenhuizen en medische klinieken kunnen wel snel ingrepen uitvoeren en hebben niet te maken met lange wachtlijsten. Daarvoor is een particuliere zorgverzekering nodig en dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo heeft DKV bijvoorbeeld een actie met 36% korting op de premie gedurende heel 2020 en 2021. Die korting neemt vervolgens stapsgewijs af tot 2026.

Met een particuliere zorgverzekering kunt u terecht bij de beste particuliere klinieken en ziekenhuizen en heeft u altijd recht op een privé kamer. Daarnaast kunt u ook direct bij de specialist terecht voor een consult en zijn er geen lange wachttijden voor onderzoeken, behandelingen of operaties.

Hypotienda

Meer weten over particuliere zorgverzekeringen in Spanje? Neem dan contact op met Hypotienda per email via info@hypotienda.com of bel naar (0034) 951 319 383. Hypotienda kan u begeleiden voor al uw verzekeringen in Spanje en is al meer dan 10 jaar actief op het gebied van verzekeringen. Dankzij een volledig team van Nederlands sprekend personeel bent u bij Hypotienda altijd verzekerd van begeleiding in uw eigen taal.

Dit vind je misschien ook leuk