New York Times publiceert artikel met felle kritiek op politieke partij Vox

door admin
New York Times publiceert artikel met felle kritiek op politieke partij Vox

Aanleiding voor de harde woorden van de Spaanse journalist en schrijver Diego Fonseca was de oproep van Vox aan alle Spanjaarden om massaal te demonstreren tegen de coronamaatregelen van de overheid. Fonseca noemt de protesten in de straten van de Madrileense wijk Salamanca een toonbeeld van de slechtste, gevaarlijkste en onbeschaafdste rechtse politiek uit de Spaanse democratische geschiedenis. 

“Extreemrechts duikt op in het straatbeeld van Spanje – een van de hardst getroffen landen door de coronapandemie – om vrijheid te eisen over de rug van de duizenden dodelijke slachtoffers van het virus, waarbij gedreigd wordt dat dit nog maar het begin is. Hier moet aandacht aan worden geschonken; niet zelden wordt hiermee meer bereikt dan aanvankelijk verondersteld wordt” schrijft Fonseca die daarmee verwijst naar het sarcasme waarmee in het verleden de verbijstering wekkende woorden van Vox werden ontvangen. 

Radicale opportunistische daad

Anderzijds erkent Fonseca dat de Spaanse premier Sánchez gefaald heeft in zijn aanpak van de coronacrisis. Net als andere Europese regeringsleiders heeft Sánchez de impact van de epidemie aanvankelijk onderschat en kwam hij in actie toen het al te laat was. “Hij is echter nooit sarcastisch geweest en nooit autoritair in zijn aanpak”, schrijft Fonseca. Hij is van mening dat wanneer een politieke partij uit machtswellust het volk aanspoort een opstand te creëren, het om een radicale opportunistische daad gaat. Vox speelt daarbij volgens Fonseca handig in op de breed gedeelde behoefte van de mensen om het leven weer op te starten en niet nog langer geld, banen en tijd te verliezen. 

Geen olie op het vuur, maar blussen

In het artikel in de New York Times schrijft Fonseca verder dat Vox antipolitiek bedrijft en graag vanuit de marges de aanval inzet, waarbij een slachtofferrol wordt aangenomen van vervolging en onderdrukking en de partij optreedt als verdediger van de rechten van de mens. Bovendien meent Fonseca dat een oproep doen tot vrijheid tijdens een pandemie een regelrechte aanval betekent op het gemeenschappelijk welzijn. Ten slotte vraagt de Spaanse journalist aan de Partido Popular om als institutioneel rechtse partij afstand te nemen van Vox en diens provocaties. “Een brand moet worden geblust en niet worden aangewakkerd om vervolgens toe te moeten kijken hoe alles in vuur en vlam staat”, aldus Fonseca. 

Dit vind je misschien ook leuk