Fraude met Spaans minimum inkomen wordt in drie gradaties bestraft

door admin
Fraude met Spaans minimum inkomen wordt in drie gradaties bestraft

In de Staatscourant (BOE) zijn alle voorwaarden vastgelegd waaraan iemand moet voldoen om in aanmerking te komen voor een IMV. De zwaarte van de sancties voor het onterecht aanspraak maken op het overheidsinkomen, waarvoor nu al een budget van een half miljard euro is vrijgemaakt, hangt af van ernst van de fraude. 

De sanctie kan variëren van een waarschuwing tot het kwijtraken van het recht op het IMV, met terugbetaling van de laatste zes maanden ontvangen inkomen. De waarschuwing wordt gegeven wanneer de ontvanger niet de gevraagde documentatie kan overleggen, ook wanneer deze documentatie niet direct relevant is voor het wel of niet toekennen van het IMV. Wanneer iemand drie waarschuwingen binnen een jaar krijgt, volgt een zwaardere sanctie. Die volgt ook wanneer veranderingen binnen het huishouden niet worden doorgegeven zoals een verhoging van andere inkomstenbronnen of een veranderde gezinssamenstelling of wanneer iemand langer dan tien dagen het land verlaat zonder de Seguridad Social daarover te berichten. In deze gevallen bestaat de sanctie uit het inhouden van het IMV gedurende drie maanden of de betaling van drie maanden IMV in het geval het recht op het inkomen wordt ingetrokken. 

De zwaarste sanctie bestaat uit zes maanden inhouding van het IMV of de terugbetaling van het bedrag dat daaraan gelijk staat in het geval het recht op het inkomen wordt ingetrokken. Dat bedrag kan variëren van 2.772 tot 6.090 euro. Deze sanctie wordt opgelegd wanneer iemand herhaaldelijk geen veranderingen van inkomen of gezinssamenstelling doorgeeft en niet de nodige documentatie overlegt. Ook wanneer iemand langer dan 90 dagen per jaar het land verlaat zonder daarover te berichten, bewust valse gegevens verstrekt of herhaaldelijk de gestelde verplichtingen niet nakomt, volgt de zwaarste sanctie. 

In de BOE is vastgelegd dat op één adres niet meer dan twee personen aanspraak kunnen maken op het IMV. De Seguridad Social gaat wel akkoord wanneer op eenzelfde adres een gezin plus nog een volwassen persoon woont die geen onderdeel is van dat gezin. Een derde aanvraag is echter niet toegestaan.  

Dit vind je misschien ook leuk