Crisis in Spaanse regering rond ontslag hoge agent Guardia Civil

door admin
Crisis in Spaanse regering rond ontslag hoge agent Guardia Civil

Dit staat volgens El País geschreven in een document dat op 24 mei door de algemeen directeur van de Guardia Civil, María Gámez, werd ondertekend en vandaag werd gepubliceerd door de krant El Confidencial. De informatie is zodoende in tegenspraak met de versie die tot nu toe is gegeven door minister Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken, die volhield dat het vertrek van Pérez de los Cobos uitsluitend het gevolg was van een interne herstructurering. Daarnaast ontkende Marlaska dat iemand van zijn team interesse had voor de gegevens of het inhoud van het rapport dat de agenten van de Guardia Civil in Madrid naar de rechter hebben gestuurd die onderzoek doet naar de 8 maart-manifestaties op Internationale Vrouwendag en naar regeringsafgevaardigde José Manuel Franco. 

Direct nadat de inhoud van het vandaag gepubliceerde interne document bekend werd, is door Binnenlandse Zaken aanvullende uitleg gegeven over het vertrek van Pérez de los Cobos. ‘Hij voldeed niet aan bestaande communicatieprocedures op het gebied van de kennisgeving ervan, niet betreffende de inhoud’, aldus de afdeling van Grande-Marlaska op dinsdag. 

Toch gaan de verklaringen van dinsdag in tegen die Grande-Marlaska vorige week nog deed in het parlement over dezelfde zaak. Het vertrek van Pérez de los Cobos zou alleen een gevolg zijn geweest van interne herstructureringen. ‘Het gaat om een wisseling van teams, niets meer’.

Het verhaal van Pérez de los Cobos zelf is heel anders. Volgens bronnen uit zijn directe omgeving zou het ministerie van Binnelandse Zaken hem op 24 mei hebben gebeld om te vragen naar het rapport dat hij naar de rechter had gestuurd. De kolonel zou toen hebben gezegd niet op de hoogte te zijn van de details van het rapport en deze op dat moment ook niet te kunnen achterhalen omdat degenen die belast waren met het rapport dat deden op verzoek van de rechtbank, waardoor de inhoud geheim zou zijn. 

De tegenstrijdige uitlatingen over deze zaak van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft binnen een paar uur tijd voor veel polemiek gezorgd in de Spaanse politiek. De oppositiepartijen beschuldigen de regering van bemoeienis met het gewapende instituut, terwijl de juridische afdeling hiervan onder Justitie valt en alleen rechters, rechtbanken en het Openbaar Ministerie hierover iets te zeggen hebben. 

Oppositie eist ontslag Marlaska

PP-woordvoerster Cayetana Alvarez de Toledo wil een debat in het parlement over het functioneren van Marlaska en eist zijn onmiddellijke ontslag. Vox en Ciudadanos hebben ook het vertrek van de minister geëist.

De regering blijft achter de minister van Binnenlandse Zaken staan. Regeringswoordvoerster María Jesús Montero rechtvaardigde het optreden met de opmerking dat ‘het hele team, als het aankomt op het uitvoeren van haar functies, het recht heeft om vertrouwenspersonen aan te wijzen. Het verlies van vertrouwen omvat heel veel verschillende aspecten, maar nooit bemoeienis’, zo bandrukte zij. 

Dit vind je misschien ook leuk