De verplichte gezondheidsverklaring op Nederlandse luchthavens

door admin
De verplichte gezondheidsverklaring op Nederlandse luchthavens

Een gezondheidsverklaring hoef je niet aan te vragen bij een huisarts, maar kun je gewoon zelf downloaden, uitprinten en naar waarheid invullen. Je neemt de verklaring mee en overhandigt deze op verzoek op de luchthaven. Je kunt het formulier (in het Engels opgesteld) downloaden op de website van het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

Ook is het vanaf maandag 15 juni verplicht een mondkapje te dragen op alle luchthavens bij de check-in-balies, de security checks, de douanes en bij het boarden. Bijna alle vliegmaatschappijen stellen het dragen van een mondkapje aan boord van het vliegtuig eveneens verplicht. Check dit voor je vertrek op de website van de airline waarmee je vliegt. Er zijn ook maatschappijen die gratis mondkapjes uitdelen aan hun passagiers.

Op Spaanse luchthavens dienen passagiers een formulier (nu nog op papier, in de toekomst via een app) in te vullen met gegevens over hun herkomst, hun bestemming, verblijfsplaats, hun contactgegevens en of ze covid-19 symptomen hebben (gehad). Zo kunnen deze mensen bij een mogelijke verdenking van een besmetting gemakkelijker worden opgespoord.

Vertrek vanuit Spanje

De meeste Spaanse luchtvaartmaatschappijen baseren hun veiligheidsmaatregelen op het Aviation Health and Safety-protocol, opgesteld door de European Aviation Safety Agency (EASA) samen met het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Hieronder een samenvatting daarvan. 

Op de luchthavens

Alleen toegang voor reizigers en werknemers, uitzwaaiers moeten buiten de luchthaven blijven. Houdt 1,5 meter afstand tot anderen. Vermijd zoveel mogelijk contact en het aanraken van oppervlakken. Gebruik waar mogelijk elektronische alternatieven (bijvoorbeeld online inchecken). Informatie over preventie- en hygiënemaatregelen moet op alle luchthavens beschikbaar zijn (ingangen, schermen, boarding gates, lounges, …).

Informatie en gezondheidsverklaring

Passagiers ontvangen informatie over Covid19-symptomen en het risico van mogelijke besmetting en ze moeten bevestigen dat ze die informatie hebben gelezen en elektronisch een gezondheidsverklaring ondertekenen of accepteren, afhankelijk van het gebruikte model en de gebruikte vliegmaatschappij. Informatie over preventie- en hygiënemaatregelen moet in alle vliegtuigen beschikbaar zijn, bij voorkeur audiovisueel en indien dit niet mogelijk is in de vorm van brochures op de stoelen. Passagiers moeten voordat ze naar de luchthaven gaan, worden geïnformeerd over de noodzaak van het dragen van maskers en op het feit dat ze niet mogen gaan als ze symptomen van het coronavirus hebben.

Gebruik van maskers

Gebruik van maskers op de luchthaven en in het vliegtuig is verplicht voor personen vanaf 6 jaar. Het type medisch masker (chirurgisch …) dat de mond, neus en kin bedekt. Zelfgemaakte maskers van stof, enz. worden niet aanbevolen. De passagier moet het masker om de vier uur vervangen of eerder als het nat wordt. Naast de maskers moeten klanten ook de andere preventiemaatregelen volgen: handen wassen, hoesten of niezen in een wegwerpdoekje of in de elleboog en ze dienen het aanraken van oppervlakken te vermijden … 

In- en uitstappen

Er zullen speciale procedures worden ingevoerd om de veiligheidsafstand te bewaren. Wanneer dit niet mogelijk is, worden aanvullende risicobeperkende maatregelen geïmplementeerd, zoals handhygiëne, enz. Minimaliseer handbagage. 

Aan boord

Aan boord moet informatie worden verstrekt over de te volgen preventieve maatregelen over handhygiëne, het gebruik van maskers, beperkt contact met oppervlakken en over de vereenvoudigde eet- en drinkservice aan boord. Passagiers mogen niet in de rij staan voor het toilet. Als de bezetting van de vlucht dit toelaat, zullen de bedrijven hun best moeten doen om de veiligheidsafstanden te bewaren tussen mensen die geen familie zijn of samen reizen. Als dit niet mogelijk is, worden andere maatregelen, zoals veelvuldig handen wassen, hoesten of niezen in een zakdoek of de elleboog, waarbij aanraking van oppervlakken wordt vermeden, dringend geadviseerd. De service aan boord moet tot een minimum worden beperkt om het contact tussen de bemanning en passagiers te verminderen: geen verkoop aan boord, verpakt voedsel, drankjes in individuele verpakkingen, enz. 

Dit vind je misschien ook leuk