Hittegolf in aantocht in Spanje

door admin
Hittegolf in aantocht in Spanje

De maand juni bood tot nu toe een vrij onstabiel weerbeeld. Begin juni was het relatief koud en overwegend bewolkt. Vanaf de tweede helft van deze week verandert dat in onbewolkte luchten met temperaturen die met gemak boven de 30 graden Celcius uitkomen. Pas op met in de zon zitten want de ultraviolette stralingsindex is erg hoog volgens de meteorologische website Eltiempo.es.

Vanaf donderdag 18 juni is het weer in Spanje meer zoals het normaal hoort te zijn in deze tijd van het jaar aan het begin van het zomerseizoen en wanneer de scholen ten einde lopen en veel mensen aan hun vakanties beginnen te denken. De maximumtemperaturen zullen veelal boven de 30 graden komen in de zuidelijke gebieden vah Spanje. Alleen in het uiterste noorden en op de Canarische eilanden blijft het bewolkt en kan het gaan regenen. 

De rest van het land is overwegend onbewolkt of lichtbewolkt. Zaterdag is de zomerzonnewende wanneer de Noordpool meer naar de zon gericht staat dan op welke andere dag van het jaar ook. Dat betekent dat het noordelijk halfrond tijdens ook de langste dag en de kortste nacht van het jaar beleeft. 

Voor vrijdag waarschuwt ElTiempo.es ook voor een hoge straling, dus goed smeren en op de heetste uren uit de zon blijven. Extreem hoog zal de straling zijn in hoger gelegen gebieden in Andalusië, Melilla en de Canarische eilanden. 

Het weerbeeld in het komende weekend is rustig en stabiel. Alleen in Galicië is het bewolkt. Zaterdag en zondag wordt het warmer dan normaal en in het zuidwesten van het land wordt het 35 graden en in de Vallei van de Guadalquivir kan het makkelijk 40 graden worden. 

Quarantaine maakt huid gevoeliger voor zonnebrand

Door de periode van quarantaine van 14 maart tot de maand mei toen mensen weer voorzichtig naar buiten mochten, is hun huid veel minder dan normaal blootgesteld aan de zon. Dat betekent dat mensen er rekening mee moeten houden dat hun huid veel gevoeliger is voor zonlicht dan in andere jaren aan het begin van de zomer. Zeker bij kinderen is het oppassen geblazen en is goed smeren met zonnebrandcrèmes met hoge factor aan te raden.

Dit vind je misschien ook leuk