Regering Madrid wil coronatests voor toeristen op vliegveld Barajas

door admin
Regering Madrid wil coronatests voor toeristen op vliegveld Barajas

Regiopresident Isabel Díaz Ayuso en haar minister van Volksgezondheid Enrique Ruiz Escudero zeggen niet enkel te willen vertrouwen op ‘een klinische blik’, temperatuurcontroles en vragenlijsten. Zij pleiten voor een 24-uur bemande post van medische dienst SUMMA die PCR-tests afneemt en positief geteste gevallen direct in quarantaine plaatst. Voor de quarantaine van geïmporteerde Covid-19-patienten zou gebruik worden gemaakt van medisch uitgeruste hotelfaciliteiten. 

Efficiëntere controle over pandemie in Spanje

Escudero heeft in een brief aan de minister van Volksgezondheid zijn grote zorgen kenbaar gemaakt over het risico dat ontstaat door het ontbreken van effectieve preventie- en controlemaatregelen. Die zouden ervoor moeten zorgen dat er geen nieuwe besmettingsgevallen via het internationaal vliegverkeer de regio in komen. Het grote aantal door toeristen ingevulde vragenlijsten over de gezondheidstoestand dient volgens Escudero geen enkel epidemiologisch belang. De regiominister wil met spoed nieuwe maatregelen “voor een efficiënte controle over de pandemie die nog steeds een bedreiging vormt voor Spanje”. 

Toeganspoort voor reizigers uit Latijns-Amerika

Verder eist de regiominister dat de landen waarvandaan de toeristen naar Spanje vliegen de coronapandemie onder controle hebben, en een verbod op inkomende vluchten uit de landen met een hoger aantal besmettingsgevallen dan Spanje of hoger dan het gemiddelde van de Schengenlanden. Spanje zou volgens de minister ten overstaan van de EU met ambitieuze plannen moeten komen als het gaat om preventie- en controlemaatregelen op de luchthavens en dan met name op de luchthaven van Madrid, de belangrijkste toegangspoort tot Europa voor reizigers uit Latijns-Amerika. 

Ook PCR-test in land van herkomst

Bovendien wil de regiominister een bewijs hebben van buitenlandse toeristen van een negatieve PCR-uitslag die maximaal 48 uur voordat de reiziger aan boord gaat op een vlucht naar Spanje is afgenomen. “Daarvoor is een nauwe en goed gecoördineerde samenwerking vereist tussen de ambassades, luchtvaartmaatschappijen, grensposten en reisorganisaties”, aldus Escudero. 

Dit vind je misschien ook leuk