Achterstallige huur in Spanje verviervoudigd tijdens noodtoestand

door admin
Achterstallige huur in Spanje verviervoudigd tijdens noodtoestand

In de 98 dagen dat de noodtoestand geduurd heeft, zijn er door verhuurders bijna vier keer zo veel meldingen gemaakt van wanbetaling dan in diezelfde periode van het vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens die het Archief van Huurachterstand vandaag heeft gepubliceerd.

Vanaf de derde week van maart was het aantal meldingen van wanbetalingen al verdubbeld vergeleken met de week daarvoor, maar de grootste impact van de coronacrisis op de gezamenlijke huurachterstand in Spanje deed zich voor in de tweede week van mei: in deze week gaf 17% van alle verhuurders aan de betaling van de huur nog niet te hebben ontvangen. Dat betekent volgens Sergio Cardona van het Archief van Huurachterstand niet dat er per se sprake is van wantbetaling, maar kan het ook gaan om uitgestelde betalingen als gevolg van tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis. 

Steunpakket neemt zorgen niet weg

Om tegemoet te komen aan de gemiste inkomsten van de verhuurders en de groeiende financiële zorgen van de huurders, annonceerde de Spaanse overheid tijdens de noodtoestand een pakket met maatregelen waarmee huurders met financiële problemen provisie- en rentevrij een microkrediet konden krijgen. Daarnaast werd bepaald dat aflopende huurcontracten automatisch zouden doorlopen en er geen uithuisplaatsingen konden plaatsvinden tijdens de noodtoestand. Ook verzocht de overheid aan verhuurders en huurders om onderling zo goed als mogelijk tot een akkoord te komen waarbij geen van beiden de dupe zou worden. Ondanks dat dit in veel gevallen is gelukt, blijft de bezorgdheid bij de verhuurders bestaan over hun nog te innen inkomen; onder duizend ondervraagde verhuurders, gaf meer dan 80% aan bezorgd te zijn over de nog te ontvangen huurinkomsten. 

Dit vind je misschien ook leuk