Tientallen vluchtelingen gered uit vochtige kelders in Spanje

door admin
Tientallen vluchtelingen gered uit vochtige kelders in Spanje

Deze week heeft de Spaanse politie 61 vluchtelingen uit twee kelders in Madrid gered. Ze werden aangetroffen in vochtige kelders die in kleine ruimtes waren verdeeld. Ze woonden er onder erbarmelijke omstandigheden en werden gedwongen hier elke maand 250 euro huur voor te betalen. Bovendien stonden ze onder constant cameratoezicht.

Erbarmelijke woonomstandigheden

De politie ging de zaak onderzoeken omdat ze vermoedden dat er sprake was van mensenhandel. Dit vermoeden was ontstaan toen gemeld werd dat er in de Madrileense wijken Carabanchel en Vallecas veel mensen in kelders verbleven. Bij de daarop volgende woninginspectie troffen ze in de twee kelders in totaal 23 hokken van negen vierkante meter aan. De hokken hadden geen ramen en waren vochtig. Er was geen nooduitgang en de ruimtes voldeden op geen enkele wijze aan de veiligheids- en hygiënevoorschriften. Er werd veel afval aangetroffen en ongebruikt bouwmateriaal.

De 61 bewoners moesten samen een keuken delen, waar ze maar één keer per dag mochten koken. De badkamers werd met zijn tienen gedeeld. De huurders stonden constant onder cameratoezicht. 

Gezinnen met kleine kinderen

Onder de vluchtelingen bevonden zich kleine kinderen, een baby van een paar maanden en een hoogzwangere vrouw, meldde de politie aan de Spaanse krant El Mundo. De vluchtelingen verklaarden dat ze er tussen ongedierte zoals ratten, kakkerlakken en luizen, woonden.

Uitbuiting en dwang

De exploitant had de bewoners opgepikt op plaatsen waar veel vluchtelingen verblijven in afwachting hun asielaanvraag. Hij bood ze goedkope woonruimte aan, maar zodra ze hun intrek hadden genomen, eiste hij meer geld. Huurders die te laat betaalden, werden bedreigd en soms zelfs mishandeld.

Arrestaties

Er zijn zes leden van de organisatie gearresteerd op verdenking van het onderdak bieden aan illegale vreemdelingen, uitbuiting en misdrijven tegen de volksgezondheid.

Volgens de eigenaar van het gebouw was het bouwmateriaal bestemd voor de bouw van een nieuw onderkomen voor de vluchtelingen. Inmiddels zijn de vluchtelingen elders ondergebracht en is het gebouw afgesloten.

Dit vind je misschien ook leuk